CUSCO STAD

CUSCO, de Peruaanse hoofdstad van cultuur en avontuur

Cusco, de voormalige hoofdstad van de Inca’s., op 3400 meter boven zeeniveau, en bijna 500.000 inwoners is zonder twijfel de belangrijkste toeristenplaats van Peru. Van hieruit vertrekken de excursies naar Machu Picchu maar daarnaast heeft deze traditionele maar kosmopolitische stad zoveel te bieden zoals de belangrijke  archeologische site “Coricancha,” ofwel de Zonnetempel, van waar de Inca-keizer zijn imperium leidde. 400 meter boven de stad bevindt zich het uitgestrekte archeologische park Saqsaywaman, qua ingenieusiteit een heuse concurrent van Machu Picchu. Daarnaast kent Cusco schilderachtige koloniale wijken zoals San Blas. Als je levendige inheemse markten zijn er de centrale markt San Pedro en omgeving en de zaterdagmarkt van Huancaro perfect waar “campesinos” uit de omstreken hun waren aanbieden en soms nog “treque”, ruilhandel plaats vindt.

GESCHIEDENIS: CUSCO EN DE INCA’S

Cuzco (ook Cusco of Qosqo) was de religieuze en administratieve hoofdstad van de Inca Rijk dat bloeide in het oude Peru tussen c. 1400 en 1534 na Christus. De Inca’s controleerden het gebied van Quito tot Santiago, waardoor ze het grootste rijk waren dat Amerikaande Continent heeft gezien en in die tijd het grootste ter wereld. Cuzco, dat op zijn hoogtepunt tot 150.000 inwoners had, was aangelegd in de vorm van een poema en werd gedomineerd door mooie gebouwen en paleizen, waarvan de rijkste het met heilige goud bedekte en met smaragd bezaaide Coricancha- complex was dat diende als een tempel voor de Inca-zonnegod Inti. Cuzco staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Read More

STADSWANDELING CUSCO

STADSWANDELING CUSCO, CENTRO HISTÓRICO

A-PLAZA DE ARMAS. De Plaza de Armas is altijd het centrum van het Cusco geweest, zowel tijdens het Inca tijdperk als de (Spaanse) koloniale tijd en tegenwoordig is het één van de belangrijkste toeristische atracties van de stad. Hier zijn verschillende religieuze tempels waaronder de Catedral !560-1654) met een Spaanse Gotisch-Renaissance stijl. Hier bevond zich voorheen het paleis van Inca Viracocha maar werd verwoest door de Spanjaarden met het doel om lokale Inca geloven te vervangen door het katholieke geloof. Read More

PLAZA DE ARMAS

GESCHIEDENIS PLAZA DE ARMAS

Plaza de Armas tijdens de Inca,s :
De legende zegt dat Manco Capac en Mama Ocllo hier aankwamen na vele kilometers te hebben gereisd op zoek naar de juiste plek om het Inca-rijk te creëren. Ze waren gestuurd door de god Inti, de vader van Manco Capac, die hen beval een gouden roede te dragen en in het land waarin deze zonk, moest de nieuwe stad worden gesticht. Read More


PLAZA DE ARMAS

B- MUSEO DEL INKA : Dit is het meest interesante museum van de stad als je meer over de Inca cultuur wilt weten.

C- MUSEO DE ARTE PRECOLOMBINO. Dit museum, ook wel MAP Cusco genoemd, ondergebracht in het 500 jaar oude Casa Cabrera ligt aan het aangename plein Plazoleta de las Nazarenas, omringd door de meest luxe hotels en winkels van de stad. Volgens historici heeft dit gebouw gediend als “yachaywasi”, een school voor de kinderen van de Incva-elite. Dit indrukwekkende museum is onder meer opgercicht door het bekende Larco museum uit Lima en herbergt vooral belangrijke keramiek en andere objecten van artestieke waarden vanaf 3000 jaar geleden tm de 16e eeuw uit de diverse regio’s dat nu Peru vormt.
Aan dit zelfde plein is een bezoelk aan het voorname hotel Monesterio een aanrader om de sfeer te proeven, waar de jet set zijn weg vindt. Een voormalige jezuiten klooster voor religieuze opleidingen, gebouwd op de resten van het paleis van de Inca Sapa Inca Tupac werd vanaf 1965 omgebouwd tot het luxe hotel dat het nu is onder leiding van de succesvolle Peruaanse ondernemer Lorenzo Sousa, die het luxe toerisme introduceerde in Cusco en omgeving.

PLAZOLETA DE LAS NAZARENAS

D- CALLE TANDAPATA
Dit is een (bijna) autovrije straat, die over voormalige Inca-terrassen loopt, iets boven de stad met uitzichten, door de schilderachtige wijk San Blas met diverse hotels en restaurants, en naar het aangename lokale plein leidt, Plaza San Blas.

E- PLAZOLETA DE SAN BLAS. Het centrum van San Blas, de “artiestenwijk” van de stad met vele kunstateliers en trendy restaurants en bars. Tevens staat hier de Iglesia San Blas, (vanaf 1650) bekend om zijn indrukwekkende uit cederhout gevormde preekstoel en op zaterdagochtend is hier een kunstmarkt.

PLAZA SAN BLAS

F: PIEDRA DE LOS 12 ÁNGULOS. De bekende “steen met de 12 hoeken” , bevindt zich in de drukke straat met kunstgallerijen, die loopt van Plaza San Blas naar Plaza de Armas en is een perfect voorbeeld van Inca vakmanschap.
Deze steen was onderdeel van een muur van het paleis van de Inca Roca. Het paleis werd door de Spanjaarden vernietigd maar de de muur met de 12 hoekige steen bleef staan.mDe Spanjaarden bouwden hier het huis van de eerste bisschop van Cusco op. nu bevindt zich hier het Museo de Arte Religioso

G: PLAZOLETA SANTA CATALINA. Een pleintje in het hart van Cusco met aangrenzend het interesante Convento de Santa Catalina, een klooster gebouwd boven op het voormalige “Acclahuasi” waar de “Maagden van de Zon’ verbleven en de Inca-keizer allerlei diensten verleenden. Nu bevindt zich hier een Museum met koloniale en religieuze kunst. Het nabije Museo Casa Concho herbergt allelei voorwerpen van archeologische waarden die Bingham tijdens zijn opgravingen bij Machu Picchu naar de Verenigde Saten had gebracht. In 2011 werd een gedeetle van deze voorwerpen, 366 stuks, door de Yale Universiteit uit de USA teruggegeven aan Peru.

CORICANCHA. . [/read]

H: CORICANCHA. De mooiste van Cusco’s gebouwen was de Coricancha (Qorikancha), met zijn tempels (wasi) gebouwd ter ere van Inti, de maangodin Mama Kilya (Quilla), de schepper god Viracocha, Venus of Chaska-Qoylor, de god van de donder Illapa , en tot slot een voor Cuichu de regenboog god. Elke wasi bevatte een cultusbeeld van die bepaalde god en kostbare kunst en religieuze voorwerpen die ermee verbonden waren. De Coricancha, ook wel bekend als de Gouden Omheining, was dus de heiligste van alle Inca-sites en werd beschouwd als het centrum van de wereld. De massieve muren van het complex zijn gebouwd met behulp van het fijne metselwerk waarvoor de Inca’s terecht beroemd zijn geworden en zijn gebouwd van grote stenen blokken die fijn zijn gesneden en zonder mortel in elkaar zijn gepast. Read More

I: MERCADO CENTRAL DE SAN PEDRO. Deze authentieke markt geeft een goed beeld van het dagelijks leven van de Cusqwueños, de inwoners van Cusco, met produkten uiteenlopend van de Andes tot het Amzonegebied. Hier tegen over ligt het treinstation vanwaar de treinen vertrekken naar Macchu Picchu.

J: PLAZA SAN FRANCISCO , PLAZOLETA REGOCIJO EN TERUG NAAR PLAZA DE ARMAS. Een typisch stadsplein met een park met bomen en planten die typerend zijn voor de Andes. Dit plein vormt een belangrijk ontmoetingspunt voor de lokale bevolking en hier vinden diverse evenementen plaats en optredens van lokale straatartiesten.
Rondom Plaza Regocijo bevinden zich twee museums met permanente en tijdelijke tentoonstellingen: Museo Historico Regional en Museo Arte Contemporáneo (1848). De eerste is ondergebracht in een authentiek huis uit de eerste jaren van de koloniale tijd (begin 16e eeuw) die het bezit was van de familie van Inca Garcilaso de la Vega , een bekende Spaanse-Inca auteur met zijn historisch werk “Comentarios reales de los Incas”, de “kronieken overde Inca geschiedenis: en daarmee een bijbel voor gidsen in Cusco. Het museum is gebouwd over een Inca muur.

PLAZA RECGOCIJO

DIRECTE OMGEVING CUSCO
Een hoogtepunt van een bezoek aan Cusco is het boven de stad gelegen, spectaculaire Archeologisch Complex Sacsayhuaman en dit is weer te combineren met een wandeling of tour naar diverse Inca- vindplaatsen zoals Tambo Machay, Puka Pukara, Templo de la Luna en Q’enqo.

INFO CUSCO:

Boleto Turistico del Cusco. De zogenaamde Toeristenkaart voor de Regio Cusco is een must voor top bezienswaardigheden rond de stad zoals Sacsaywaman, Qenko of Tambo Machay maar ook voor enige regionale museums in de stad.
Daarnaast is de kaart nodig voor de attracties in de Heilige Vallei zoals Pisac, Ollantaytambo en de zoutvlaktes van Maras. Er bestaat een kaart voor 10 bezienswaardigheden geldig voor 10 dagen of een deel toeristenkaart voor enige bezienswaardigheden geldig voor 2 dagen. De toeristenkaart kan je kopen op bij Cositec , Galerias Turisticas, Av. El Sol nr. 103 of bij elke toeristische atrartie die onderdeel is van Boleto Turistico

Trein Tickets naar Machu Picchu: perurail.com

Machu Picchu entree tickets

KRANTEN/TIJDSCHRIFTEN ARTIKELEN CUSCO

NEW YORK TIMES: CUSCO

NAAR BEGIN PAGINA