AUSANGATE TREKTOCHT EN MONTAÑA SIETE COLORES

AUSANGATE TRAIL


Deze 60 km, zware trektocht gaat door Vilcanota, één van de meest spectaculaire bergketens van de Peraanse Andes om de voor de lokale bevolking “heilige” berg Ausangate (6372 m) en houdt ondermeer drie passen van rond de 5000 meter in die overgestoken moeten worden. Het landschap veranderd steeds: met sneeuw bedekte bergtoppen van boven de 6000 meter, turquiose tot roodgekleurde gletchermeren en kleurrijke berghellingen vanwege de vele mineralen die erin zitten. Bovendien loopt de trail door een authentiek gedeelte van Peru waar de directe afstammelingen van de Inca’s , de Q’ueros leven en waar de lokale bevolking nog in kleurrijke traditionele kleding loopt en eeuwenoude “Inca” gewoontes handhaven. Tenslotte is er een overvloed aan Andes fauna met veel alpaca’s, lama’s, vicuñas en soms de condor.

INFORMATIE OVER DE TREKTOCHT

Afstand: 65 km

Duur: 4 dagen

Hoogtemeters: Stijging: 3009 m, Daling: 2891 m. Er worden 3 passen overgestoken, de Arape (4850 m), Palomani (5200 m) en Campa (5000 m)

Heen en terugreis. vanaf Cusco is het drie uur rijden naar het vertrek/aankomstpunt in Tinki, waarvan een gedeelte over de Interoceanico weg die de Andes oversteekt en naar het Amazone gebied voert.

Beste reistijd/Klimaat: In het droge seizoen Van mei tm september. Houdt er rekening mee dat ten alle tijden er zich heftige sneeuwbuien kunnen voordoen en dat het dan zeer gevaarlijk of onmogelijk is om de bergpassen over te steken. De temparatuursverschillen per dag en per hoogtes zijn heel verschillend maar het kan er vooral, s nachts extreem koud zijn , tot wel 15 graden onder nul.

Zwaarte en vereisten: de wandeltocht is technisch relatief redelijk eenvoudig maar er zijn enkele steile gedeeltes met smalle paadjes. Het grootste probleem is de hoogtes die voor een groot gedeelte tussen de 4000 en 4500 meter liggen met gevaar van hoogteziekte.

Het is noodzakelijk om vóór de aanvang van de trektocht 3-4 dagen te acclimatiseren boven de 3000 meter. Er wordt geadviseerd met een georganisserde tour mee te gaan of tenminste met een lokale gids want er is geen directe hulp in dit zeer afgelegen gebied en je kan de trail ongemerkt verlaten en verdwalen.

Eet en slaapgelegenheid. het overgrote deel van de wandelaars slaapt in tenten alhoewel er enkele “duurdere” lodges aanwezig zijn. Tijdens de trail kom je totaal niets tegen waar je inkopen kan doen.

Wat neem ik mee tijdens de trek: er gaan altijd muilezels mee dus je hoeft je bagage niet zelf te dragen maar neem toch zo weinig mogelijk mee. Een dagrugzak is noodzakelijk tijdens de wandeling met extra (regen) kleding, snacks en dergelijke. Een warme slaapzak en warme kleding is essentieel, laagjes kleding werkt uitstekend vanwege de temperatuursverschillen en regenkleding. Zonnebescherming, zaklantaarn en een hervulbare waterfles van tenminste 1.5 liter. EHBO kit is belangrijk en Soroche Pil bij hoogteziekte. Aan het einde van de tocht kan een heerlijk bad genomen worden in de natuurlijke heetwaterbronnen bij Pacchanta dus neem badpak en handdoek mee.

Belangrijke Regels: Respecteer de lokale bevolking (ook met het nemen van foto’s) en laat geen afval achter maar neem alles mee, het gebied uit.


AUSANGATE
AUSANGATE TREK EN MONTAÑA SIETE COLORES

KAART TREK AUSANGATE; Vindt hier een gedetailleerde wandelkaart van Gaya Gps.com

Dit ZIP bestand kan je converteren naar een KML bestand en daarna importeren in Google Earth, Google Maps en Maps.Me.

BESCHRIJVING TREKTOCHT.

Je loopt over redelijk goed begaanbare paden (afhankelijk van regen/sneeuwval) een circuit. De eerste dag is de hele dag stijgend om bij de machtige bergketen te komen. Daarna moeten drie bergpassen overgestoken worden van rond de 5000 meter en op de laatste dag is het de hele dag vooral afdalen.

Dag 1: Cusco-Tinki (3 uur)). De busrit brengt ons in de bergketen van Vilcanota en passeert enkele traditionele dorpjes. Vóór Tinki (3800m), zie je het enorme massief van Ausangate verschijnen.

Tinqui-Urpis (10km/6 uur). Het eerste deel van de wandeling van vandaag gaat door de met gras begroeide en heuvelachtige puna. Het pad volgt een plateau dat langzaam oploopt naar het Ausangate-massief. De trail passert enkele nederzettingen en een moerasgebied met kuddes lama’s en alpaca’s. Voorbij Urpis, (4400m) bij de warmwaterbronnen, iw een geschikte plaats om te Kamperen.

Dag 2: Urpis naar Laguna Ausangate (13 km/8 uur).Het pad leidt door een vallei met rotsachtige morenen, kuddes alpaca’s en uitzicht op de ijzige westwand van het massief. Je steekt de eerste pas over, de Abra Arape (4850m). Als je naar beneden gaat, zie je turkoois gekleurde gletsjermeren en een prachtig uitzicht op de enorme met ijs ommuurde zuidwand van Ausangate (6372 m). Het kamp ligt onder de blauwgroen gekleurde Laguna Ausangate (4631m).

Dag 3: Laguna Ausangate naar Jampa (13 km/8 uur).  Vandaag gaat over het hoogste punt van de Trail, de Palomani Pas op 5200m. Vervolgens daal je af naar de met gras begroeide weiden van de vallei van Pampacancha, waar viscachas (een soort knaagdier) te zien is. De spectaculaire besneeuwde toppen van Senal Nevado Pico Tres (6090m) verschijnen. Je kampeert in de buurt van de nederzetting Jampa (4650m).

Dag 4: Jampa naar Pachanta (17 km/7 uur).  Deze dag houdt een klim in naar de Campa-pas (5000m)waar je geniet van het uitzicht op de omliggende met sneeuw bedekte bergen en gletsjers. Onderweg is het mogelijk om vicuña’s en af ​​en toe een condor te zien. Het pad daalt af naar drie verschillend gekleurde meren. Het pad passeert een vallei bezaaid met keien, koralen en kleine nederzettingen. Uiteindelijk bereik je de nederzetting Pachanta (4150m) waar je een bad kan nemen in de plaatselijke thermale bronnen. Hier is tevens kampefren mogelijk we.

Dag 5: Pacchanta- Tinqui- Cusco.

Het eerste deel van de dag stijgt het pad lichtjes. Op het hoogste punt is het laatste prachtige uitzicht op de Ausangate-reeks. Vanaf nu gaat het pad helemaal bergafwaarts naar Tinki, langs uitgestrekte met gras begroeide punas met weids uitzicht op de Vilcanota en Carabay bergketens. Vervolgens met transport terug naar Cusco.

Op zondag is er een kleurrijke lokale markt waar traditioneel geklede mensen uit nabijgelegen dorpen samenkomen. ‘

MARKT TINKI

MONTAÑA SIETE COLORES

Rainbow Mountain, Montaña Arco Iris, 3 uur rijden, ten zuidoosten van Cusco is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de Peruaanse Andes met spectaculaire uitzichten en overweldigend natuurschoon. Het doel van de ongeveer 2 uur durende wandeling (heenweg) zijn de uitzichtspunten op meer dan 5000 meter hoogte op “de berg met de zeven kleuren” en zijn spectaculaire omgeving. Zelfs de heilige, hoogste berg uit de omgeving, de “Ausangate” (6320 m) is van hier goed te zien.

INFORMATIE OVER DE WANDELING
De berg met de zeven kleuren is bekend onder verschillende namen: Montaña Arco Iris (Rainbow Mountain), Montaña Siete Colores, Cerro Colorado en lokaal (Quechua) Vinicunca.

BELANGRIJK: OM DEZE EXCURSIE TE MAKEN IS ACCLIMATISERING VAN TEN MINSTE 3 DAGEN BOVEN DE 3000 M NOODZAKELIJK IVM GEVAAR OP HOOGTEZIEKTE.

START WANDELING

Hoe kom ik er: Gezien de afgelegenheid van het gebied, de slechte staat van wegen en de hoogtes (boven de 5000 meter) wordt zeer aangeraden met een georganiseerde Tour vanuit Cusco te gaan.

Er zijn twee opties om bij de Mirador Siete Colores te komen:
A- Vanaf Cusco via Cusipata, (de westkant ) , km 107, 2.5 uur rijden .
B- Vanaf Cusco via Checacupe- Pitumarca, (de oostkant), 142 km, 3,5 uur rijden.
De Touroperator beslist omdat er soms probemen zijn met de lokale bevolking of met de staat van de weg.

Wandeling A: Afstand: 3.3. km.
Van parkeerplaats (4632 m) naar Mirador Cerro Colorado (4962 m): 3,3 km. Hoogtemeters: 360 m.
Het tweede uitzichtspunt Vinicunca ligt op 5036 m.

Wandeling B: Afstand: 5 km
Van parkeerplaats (4515 m) naar Mirador Cerro Colorado (4962 m hoogtemeters: 450 m.

Bij het beginpunt van beide wandelingen bieden lokale mensen met traditionele kleurrijke kleding vervoer per paard aan tot bijna aan het uitzichtapunt toe. Maak van te voren goede (prijs) afspraken.

RAINBOW MOUNTAIN

KAART ROUTE NAAR RAINBOW MOUNTAIN


KAART ROUTE A NAAR RAINBOW MOUNTAIN

KAART ROUTE B NAAR RAINBOW MOUNTAIN


UITZICHT OP AUSANGATE