AUSANGATE TREKTOCHT +MONTAÑA SIETE COLORES + QOYLLUR RIT’I FESTIVAL

AUSANGATE-TREKTOCHT, door het hart van de Andes

De 60 km lange Ausangate- Trektocht, gaat dwars door de Vilcanota, één van de meest spectaculaire bergketens van de Peruaanse Andes. De trail loopt om, de voor de lokale bevolking “heilige” berg, Ausangate (6372 m) en houdt ondermeer drie passen van rond de 5000 meter in die overgestoken moeten worden. Het landschap veranderd steeds: met sneeuw bedekte bergtoppen van boven de 6000 meter, turquoise tot roodgekleurde gletsjermeren en kleurrijke berghellingen vanwege de vele mineralen die erin zitten. Bovendien loopt de trail door een authentiek gedeelte van Peru waar de directe afstammelingen van de Inca’s , de Q’eros leven en waar de lokale bevolking nog in kleurrijke traditionele kleding loopt en eeuwenoude “Inca” gewoontes handhaven. Tenslotte is er een overvloed aan Andes fauna met veel alpaca’s, lama’s, vicuñas en soms de condor.

INFORMATIE OVER TREKTOCHT

Afstand: 65 km

Duur: 4 dagen

Hoogtemeters: Stijging: 3009 m, Daling: 2891 m. Er worden 3 passen overgestoken, de Arape (4850 m), Palomani (5200 m) en Campa (5000 m)

Heen en terugreis. vanaf Cusco is het drie uur rijden naar het vertrek/aankomstpunt in Tinki, waarvan een gedeelte over de Interoceanico weg die de Andes oversteekt en naar het Amazone gebied voert.

Beste reistijd/Klimaat: In het droge seizoen Van mei tm september. Houdt er rekening mee dat ten alle tijden er zich heftige sneeuwbuien kunnen voordoen en dat het dan zeer gevaarlijk of onmogelijk is om de bergpassen over te steken. De temparatuursverschillen per dag en per hoogtes zijn heel verschillend maar het kan er vooral, s nachts extreem koud zijn , tot wel 15 graden onder nul.

Zwaarte en vereisten: de wandeltocht is technisch relatief redelijk eenvoudig maar er zijn enkele steile gedeeltes met smalle paadjes. Het grootste probleem is de hoogtes die voor een groot gedeelte tussen de 4000 en 4500 meter liggen met gevaar van hoogteziekte.

Het is noodzakelijk om vóór de aanvang van de trektocht 3-4 dagen te acclimatiseren boven de 3000 meter. Er wordt geadviseerd met een georganisserde tour mee te gaan of tenminste met een lokale gids want er is geen directe hulp in dit zeer afgelegen gebied en je kan de trail ongemerkt verlaten en verdwalen.

Eet en slaapgelegenheid. het overgrote deel van de wandelaars slaapt in tenten alhoewel er enkele “duurdere” lodges aanwezig zijn. Tijdens de trail kom je totaal niets tegen waar je inkopen kan doen.

Wat neem ik mee tijdens de trek: er gaan altijd muilezels mee dus je hoeft je bagage niet zelf te dragen maar neem toch zo weinig mogelijk mee. Een dagrugzak is noodzakelijk tijdens de wandeling met extra (regen) kleding, snacks en dergelijke. Een warme slaapzak en warme kleding is essentieel, laagjes kleding werkt uitstekend vanwege de temperatuursverschillen en regenkleding. Zonnebescherming, zaklantaarn en een hervulbare waterfles van tenminste 1.5 liter. EHBO kit is belangrijk en Soroche Pil bij hoogteziekte. Aan het einde van de tocht kan een heerlijk bad genomen worden in de natuurlijke heetwaterbronnen bij Pacchanta dus neem badpak en handdoek mee.

Belangrijke Regels: Respecteer de lokale bevolking (ook met het nemen van foto’s) en laat geen afval achter maar neem alles mee, het gebied uit.


AUSANGATE

BESCHRIJVING TREKTOCHT.

Je loopt over redelijk goed begaanbare paden (afhankelijk van regen/sneeuwval) een circuit. De eerste dag is de hele dag stijgend om bij de machtige bergketen te komen. Daarna moeten drie bergpassen overgestoken worden van rond de 5000 meter en op de laatste dag is het de hele dag vooral afdalen.

Dag 1: Cusco-Tinki (3 uur)). De busrit brengt ons in de bergketen van Vilcanota en passeert enkele traditionele dorpjes. Vóór Tinki (3780 m), zie je het enorme massief van Ausangate verschijnen.

Tinqui-Urpis (10km/6 uur). Het eerste deel van de wandeling van vandaag gaat door de met gras begroeide en heuvelachtige puna. Het pad volgt een plateau dat langzaam oploopt naar het Ausangate-massief. De trail passert enkele nederzettingen en een moerasgebied met kuddes lama’s en alpaca’s. Voorbij Urpis, (4424 m) bij de warmwaterbronnen, is een geschikte plaats om te kamperen.

Dag 2: Urpis naar Laguna Ausangate (13 km/8 uur).Het pad leidt door een vallei met rotsachtige morenen, kuddes alpaca’s en uitzicht op de ijzige westwand van het massief. Je steekt de eerste pas over, de Abra Arape (4744 m). Als je naar beneden gaat, zie je turkoois gekleurde gletsjermeren en een prachtig uitzicht op de enorme met ijs ommuurde zuidwand van Ausangate (6372 m). Het kamp ligt onder de blauwgroen gekleurde Laguna Ausangate (4641 m).

Dag 3: Laguna Ausangate naar Jampa (13 km/8 uur).  Vandaag gaat over het hoogste punt van de Trail, de Palomani Pas op {5099 m). Vervolgens daal je af naar de met gras begroeide weiden van de vallei van Pampacancha, waar viscachas (een soort knaagdier) te zien zijn. De spectaculaire besneeuwde toppen van Senal Nevado Pico Tres (6090m) verschijnen. Je kampeert in de buurt van de nederzetting Jampa (4590 m).

Dag 4: Jampa naar Pachanta (17 km/7 uur).  Deze dag houdt een klim in naar de Campa-pas (5042 m)waar je geniet van het uitzicht op de omliggende met sneeuw bedekte bergen en gletsjers. Onderweg is het mogelijk om vicuña’s en af ​​en toe een condor te zien. Het pad daalt af naar drie verschillend gekleurde meren. Het pad passeert een vallei bezaaid met keien, koralen en kleine nederzettingen. Uiteindelijk bereik je de nederzetting Pachanta (4284 m) waar je een bad kan nemen in de plaatselijke thermale bronnen. Hier is tevens kampefren mogelijk we.

Dag 5: Pacchanta- Tinqui- Cusco.

Het eerste deel van de dag stijgt het pad lichtjes. Op het hoogste punt is het laatste prachtige uitzicht op de Ausangate-reeks. Vanaf nu gaat het pad helemaal bergafwaarts naar Tinki, langs uitgestrekte met gras begroeide punas met weids uitzicht op de Vilcanota en Carabay bergketens. Vervolgens met transport terug naar Cusco.

Op zondag is er in Tinki een kleurrijke lokale markt waar traditioneel geklede mensen uit nabijgelegen dorpen samenkomen.

AUSANGATE
MARKT TINKI

MONTAÑA SIETE COLORES, een hoogtepunt in de Andes

Rainbow Mountain, Montaña Arco Iris, 3 uur rijden, ten zuidoosten van Cusco is ongetwijfeld één van de hoogtepunten van de Peruaanse Andes met spectaculaire uitzichten en overweldigend natuurschoon. Het doel van de ongeveer 2 uur durende wandeling (heenweg) zijn de uitzichtspunten op meer dan 5000 meter hoogte op “de berg met de zeven kleuren” en zijn spectaculaire omgeving. Zelfs de heilige, hoogste berg uit de omgeving, de “Ausangate” (6320 m) is van hier goed te zien.

INFORMATIE OVER DE WANDELING
De berg met de zeven kleuren is bekend onder verschillende namen: Montaña Arco Iris (Rainbow Mountain), Montaña Siete Colores, Cerro Colorado en lokaal (Quechua) Vinicunca.

BELANGRIJK: om deze excursie te maken is acclimatisering van ten minste 3 dagen boven de 3000 m noodzakelijk ivm gevaar op hoogteziekte.

WEG NAAR SIETE MONTAÑAS

INFO MONTAÑA SIETE COLORES

Hoe kom ik er: Gezien de afgelegenheid van het gebied, de slechte staat van wegen en de hoogtes (boven de 5000 meter) wordt zeer aangeraden met een georganiseerde Tour vanuit Cusco te gaan.

Er zijn twee opties om bij de Mirador Siete Colores te komen:
Westkant: Vanaf Cusco via Cusipata, km 107, 2.5 uur rijden .
Oostkant: Vanaf Cusco via Checacupe- Pitumarca, (de oostkant), 142 km, 3,5 uur rijden.
De Touroperator beslist omdat er soms probemen zijn met de lokale bevolking of met de staat van de weg.

Trail westkant
Van parkeerplaats (4632 m) naar Mirador Cerro Colorado
(4962 m):
Hoogtemeters: 360 m.
Afstand: 3.3. km.
Het tweede uitzichtspunt Vinicunca ligt op 5036 m.

Trail oostkant
Van parkeerplaats (4515 m) naar Mirador Cerro Colorado (4962 m). Hoogtemeters: 450 m.
Afstand: 5 km
Het tweede uitzichtspunt Vinicunca ligt op 5036 m.

Bij het beginpunt van beide wandelingen bieden lokale mensen met traditionele kleurrijke kleding vervoer per paard aan tot bijna aan het uitzichtspunt toe. Maak van te voren goede (prijs) afspraken.

MONTAÑA SIETE COLORES

ONDERWEG NAAR MONTAÑA SIETE COLORES

QOYLLUR RIT’I FESTIVAL, op 5000 meter hoogte


Jaarlijks in de maand juni speelt zich rond het Ausangate gebergte één van de meest indrukwekkende religieuze festivals van de Andes zich af, “Qoyllur Rit’i ” of vertaald uit de lokale taal Quechua; “Sneeuwster”.
Vele pelgrims, tot wel 100.000 toe , uit diverse uithoeken van Peru en Bolivia  lopen de 9 km lange bedevaartstocht door de Sinakara-vallei naar het Heiligdom Qoylloriti” op 4700 meter, om een mis bij te wonen en te bidden voor de Heer van  Qoyllur Rit’i. Deze wordt gerepresenteerd door  in een rotsblok gehouwen beeld, die zich in een lokaal gebouw bevindt, zodat hun wensen voor gezondheid, goede oogst, liefde en voorspoed mogen uitkomen. 

Vele pelgrims zetten hun tent op, dansen en doen diverse religieuze activiteiten tot diep in de nacht, soms voor wel voor 4 dagen.  Vele lopen nog verder omhoog l naar de eeuwige sneeuw van de Heilige Colque Punku gletscher om in de sneeuw te zijn, dicht bij de sterren, de maan en om met toewijding de eerste zonnestralen te ontvangen en zo gezuiverd en herboren te worden.

Vroeger toen de gletsjer veel groter was en tot veel lager reikte sneden de pelgrims brokken ijs af en namen deze mee naar hun gemeenschappen omdat men geloofde dat deze genezende krachten hadden. Sinds 2004 is dat verboden omdat door deze praktijken en door de klimaatveranderingen de gletsjer is gesmolten en enorm is teruggedrongen.

Als je een beetje avontuurlijk ingesteld bent mag je dit kleurrijke religieus festival absoluut niet missen maar vanwege de hoogtes en daarmee de extreme kou (vooral ‘s nachts) en de lokale infrastructuur met vieze toilets, eetstalletjes, heel veel mensen maakt het een intensieve excursie.

KAARTEN WANDELROUTE QOLLUR ‘ITI

WANDELROUTE QOYLLUR RIT’I

Wandelroute Qoyllur Rit’i open met GaiaGps

Wandelroute Qoyllur Rit’i open in Google Maps

Voor Google Earth, Google Maps of Maps.me

INFORMATIE OVER WANDELING EN FESTIVAL

Wanneer: jaarlijks , rond begin juni.

Hoe kom je er: Diverse bussen, minibusjes en taxi’s  vertrekken vanaf het Colliseo in Cusco en gaan naar het dorpje Mahuayani op 4085 meter. Vanaf hier leidt een pad naar de “Sanctuario”

Afstand: 9 km vanaf Mahuayani naar de kerk waar de steen met de uitgebeelde Señor de Qoyllur Rit’i zich bevindt.

Hoogtemeters: Begin punt 4100 m, eindpunt 4660 m. Stijgen 730 meter en dalen 174 meter. Je kan echter hoger de bergen in tot 4900 m, tot waar de pelgrims arriveren.

Wat te zien: De wandeling ernaartoe is al interessant want je loopt tussen de kleurrijk geklede  inheemse  bevolking die uit de verste en meest afgelegen uithoeken van de Andes komen en die wandelend of per paard met hun voorraden die ze voor 4 dagen nodig hebben zoals, tenten, bedspreien, muzikale instrumenten zich naar boven voortbewegen. Onderweg zijn er allemaal stalletjes met eten maar ook religieuze voorwerpen. Eenmaal bij het Heiligdom aangekomen is alles vol met tenten en vinden er allerlei processies plaats, met dansen muziek groepen die traditionele kleding dragen, waanzinnig kleurrijk. 
Vele pelgrims bestaan uit diverse groepen, naties genoemd, kleurrijk gekleed die in processie dansend nog veel hoger de bergen in trekken , iedere natie naar een ander onderdeel van de gletsjer een waanzinnig (foto) spektakel. Het beste is dat het festival totaal niet op toeristen is gericht.

NAAR BEGIN PAGINA