MACHU PICCHU

MACHU PICCHU (Patallacta)

Verkozen in 2007 tot één van de zeven nieuwe wereldwonderen, dit Inca- heiligdom uit de 15e eeuw blijft iedereen betoveren door zijn authenticiteit (een groot deel is intact gebleven), zijn spectaculaire ligging, omgeven door besneeuwde bergen en tropische jungle en zijn fantastische architectuur van schitterende stenen bouwwerken met tempels, paleizen, woningen en pakhuizen. [read more]

Daarnaast is Machu Picchu een technisch wonder op architectonisch en engineering gebied. Er was veel voorbereiding nodig vóór de aanvang van de bouw van Machu Picchu zoals het aanpassen van het terrein midden in het bergachtige, ontoegankelijke  landschap.
Daarna was de aanleg van funderingen van de gebouwen en de terrassen een gigantisch werk,  men schat dat 60 procent van het complex onder de grond ligt.  De uiteindelijke bouw van de Inca-stad was een meesterwerk, en dat zonder het gebruik  van mortel, metalen gereedschap of het wiel.

De Inca-stad staat bekend om zijn   ingenieus steenhouw werk, met 16 verschillende systemen van bouwstijlen van muren. De Inca-architectuur meest bekende kenmerk was de prachtig gebeeldhouwde granieten en gepolijste stenen van graniet die precies op elkaar pasten en daarnaast de trapeziumvormige vensters, deuren en nissen. Bovendien  genoot het complex van een hoogstaand  hydraulisch werk met vernuftig aangelegde kanalen en afvoer.
Daarnaast was er het esthetische aspect waarbij Machu Picchu is gebouwd in harmonie met de omliggende natuur en met de door Inca’s gerespecteerde Pachtmama, Moeder Aarde.
De tempels en andere religieuze  plekken werden veelal zo gebouwd en georiënteerd dat dat ze  op bepaalder dagen van het5 jaar, zoals de Zonnewendes precies uitgelijnd lagen met de sterrenhemel met name de zon die vereerd werd. Diverse  gebouwen en punten worden belicht door de eerste zonnestralen tijdens de jaarlijkse zonnewendes.
De meest actuele theorie is dat Machu Picchu werd gebouwd als paleis of buitenverblijf van de belangrijkste Inca-heerser die er ooit geweest is, Pachacutec, rond de jaren 1430-1440.[/read]

MACHU PICCHU, één van de zeven nieuwe wereldwonderen

INFO MACHU PICCHU

Quechua: Machu Picchu betekent Oude berg

Hoogtes: De entree van de ruïne stad Machu Picchu  ligt op 2430, de berg Huayna Picchu 2559 m en de berg Machu Picchu op 3000 meter.

Grootte: 325 km 2 is de totale grootte van Machu Picchu Sanctuary

Afstand en vervoer vanaf Cusco: De entree tot Machu Picchu,  is het dorp Agua Calientes of ook Machu Picchu Pueblo genoemd, met de trein, 110 km ten noordwesten van Cusco. Vanaf hier gaan bussen direct naar de ingang van de ruïnestad een rit van 30 minuten. https://consettur.com

Met de trein. Dit is de meest gebruikte manier van vervoer naar
Machu Picchu. https://www.perurail.com.
Er zijn verschillende opties; vanaf Cusco of Poroy of Ollantaytambo, gecombineerd met bus. Houdt rekening met een reistijd vanaf Cusco van 3,5 tot 5 uur.

Met de bus + wandelen of + trein
De goedkoopste manier van reizen is met een lokale bus van Cusco (Cementerio de Almudena) naar Santa Teresa, gemiddeld 6 uur rijden en vandaar met een collectieve taxi naar Hidroelectrica. Daarnaast zijn er toeristische bussen die direct naar Santa teresa rijden.
Van Hidroelectrica naar Agua calientes  is het 2-3 uur wandelen langs de spoorbaan.  Soms zijn er treinen die toeristen meenemen naar Agua Calientes, een rit van 45 minuten maar duur!

Entree:
I
eder moment kunnen de regels veranderen met betrekking tot een bezoek aan Machu Picchu. Daarom is het van belang de laatste berichten te lezen : https://www.machupicchu.gob.pe

Belangrijk is om ruim van te voren via internet de entreekaarten te kopen: https://reservas.machupicchu.gob.pe/inicio

Een makkelijker maar duurder alternatief is om een één- of twee daagse tour te boeken naar Machu Picchu via internet of een reisbureau in Cusco. 

Ter plekke bieden lokale gidsen hun diensten aan maar met een georganiseerde tour is altijd een gids inbegrepen.

Klimaat: De temperatuur is overdag warm en vochtig en ’s nachts koel. De temperatuur varieert tussen de 12 en 24 graden Celsius. Het gebied is over het algemeen erg regenachtig, vooral tussen november en maart. De regens, die overvloedig zijn, worden snel afgewisseld met momenten van intens zonlicht.

Verdere INFO: https://www.machupicchu.gob.pe.
Deze website van het ministerie van cultuur biedt naast andere informatie tevens een nuttige folder aan van Machu Picchu.

GESCHIEDENIS

1430 – 1450 Machu Picchu wordt gebouwd tijdens het bewind van de Inca-heerser Pachacutec. Sommige archeologen menen dat er al voor deze tijd de plek bevolkt werd door een groep (Kilkes).

1531-34: Een Inca-burgeroorlog en de Spaanse inval in Cuzco in 1534 hebben er voor gezorgd dat de edelen Machu Picchu verlieten en naar Vilcabamba vertrokken waar de Inca’s een laatste toevluchtsoord gesticht hadden; Espiritu Pampa. Vanaf hier werd het Inca-verzet tegen de Spanjaarden geleid door Manco Inca [read more]

1576. Het laatste Inca-verzet wordt verbroken en het Inca-tijdperk eindigt.

In de jaren hierna blijkt uit documentatie dat Machu Picchu wel bekend was bij de Spanjaarden maar deze nauwelijks belang hadden in de voormalige Inca-stad.

16-17e eeuw. Machu Picchu was wel geregistreerd als landbouwgebied maar er  werd niets over de gebouwen vermeld.

1867 Duitse zakenman genaamd Augusto Berns ruïnes “ontdekte” de ruïnes en richtte een “mijnbouwbedrijf op om de vermeende “schatten” die ze huisvesten te exploiteren en uiteindelijk illegaal  te verkopen aan buitenlanders.

In de jaren erna waren er meerdere ontdekkingsreizigers die de omgeving van Machu Picchu bezochten en in 1902 lieten lokale bezoekers uit Cusco in graffiti hun naam achter op de zonnetempel.

24 juli 1911. De Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham geleid door een landpachter, Melchor Arteaga, en vergezeld van een sergeant van de Peruaanse burgerwacht genaamd Carrasco “ontdekt” Machu Picchu op 24 juli 1911. Hij kwam om geruchten over oude Inca-ruïnes te onderzoeken. Hij was op zoek naar Vilcabamba, de zogenaamde verloren stad van de Inca’s, waar de laatste onafhankelijke Inca-heersers een jarenlange strijd voerden tegen de Spaanse veroveraars en dacht dat hij deze gevonden had. Maar na 50 jaar bleek dat Machu Picchu een andere verloren stad was. Ironisch genoeg had hij Espiritu Pampa in het Vilcabamba district al bij een andere expeditie in 1911  ontdekt maar zich dit niet gerealiseerd omdat hij slechts enige  Inca’s uitgehouwen stenen muren aantrof

April 1913. De ontdekking van Bingham werd gepubliceerd in het aprilnummer van het tijdschrift National Geographic van april 1913, waardoor de citadel op de bergtop onder de aandacht van de wereld kwam. 

1924 – 1928  De Peruaanse fotografen Martín Chambi en Juan Manuel Figueroa maakten een serie foto’s in Machu Picchu die in verschillende Peruaanse tijdschriften werd gepubliceerd, waardoor de lokale belangstelling voor de ruïnes werd vergroot en tot een nationaal symbool werden gemaakt.

1948 opening van een rijbaan die de helling van de berg naar de ruïnes beklom vanaf het treinstation, waardoor  Machu Picchu de belangrijkste toeristische bestemming in Peru werd.

1983 opname van Machu Picchu als lid van de UNESCO Werelderfgoedlijst 

juli 2007 Machu Picchu wordt genoemd als een van de winnaars in de lijst van de zeven nieuwe wonderen van de wereld.

In september 2007 stemde Yale University ermee in om enkele van de duizenden artefacten die Bingham tijdens zijn jaren van verkenning en onderzoek naar Yale had meegenomen, terug te brengen naar Peru. Deze items werden geplaatst in het UNSAAC-Yale International Museum for the Study of Machu Picchu and Inca Culture, dat in 2011 in Cusco werd geopend, lokaal bekend als Museo Casa Concha. [/read]

SECTOR HURIN MET BERG PUTUCUSI

WAT WAREN DE FUNCTIES VAN MACHU PICCHU.
Er zijn diverse theorieën door gerespecteerde specialisten maar uiteindelijk is tot op de dag van vandaag nog niet 100% duidelijk waarvoor Machu Picchu gebouwd was.

De meest actuele theorie is dat Machu Picchu het Buitenverblijf van de Inca- heerser  Pachacutec en naaste Inca- nobelen was. Deze heerser had een absolute politieke en religieuze macht.

Heiligdom, Religieus- centrum getuige de diverse tempels en heilige plekken waaronder de Zonnetempel, de tempel van de Condor, de Intihuatana, de tempel met de drie vensters en de Plaza Sagrada (Heilige Plein). [read more]

In al deze plekken werden ceremonies en offers uitgevoerd door hooggeplaatste priesters en uiteindelijk alles gerelateerd en gewijd aan de Inca -cult en de politiek/religieuze macht van de Inca-heerser Pachacutec.[/read]

Administratief Centrum. Recente ontdekkingen wijzen er op dat er heel netwerk van paden rond Machu Picchu was en toegang had tot de vier suyos (delen)  van het Inca-rijk. [read more]

Zo konden alle benodigde goederen en voedsel Machu Picchu bereiken maar ook communicatie van en naar de rest van het Inca-rijk. Machu Picchu lag op een belangrijke handelsweg tussen de tropische laaglanden met producten als cacao, bananen en de hoge Andes met aardappelen, quinoa, bonen etc en zeker kwamen hier handelaars bijeen. Bovendien werd rond Machu Picchu een groot landbouwgebied gecreëerd om gewassen uit de lage en hoge jungle te cultiveren zoals het heilige cocablad.[/read]

Daarnaast is er een theorie dat Machu Picchu het einddoel was van een pelgrimsroute die vanaf Cusco langs vele religieuze plaatsen liep via het vernuftig aangelegde Incapad.[read more]

De pelgrims werden zo voorbereid op hun aankomst in Machu Picchu. Het laatste traject van de bedevaart zou zijn geëindigd in de bestijging van de trap naar de Intihuatana-steen, het hoogste punt van de hoofd ruïnes.[/read]

“Universiteit” , een plaats waar specialisten samenkwamen om te studeren en onderzoek te verrichten naar bijvoorbeeld landbouw en astronomie.

Machu Picchu diende bovendien als een plaats waar de beste ambachtslieden samenkwamen om keramiek en textiel te produceren getuige artistieke voorwerpen die aangetroffen zijn tijdens opgravingen.

Tenslotte bevond zich hier waarschijnlijk de Acclawasi, het huis van de maagden van de zon, een instituut waar intelligente jonge vrouwen werden voorbereid om de Inca te dienen.

WAAROM WERD MACHU PICCHU PRECIES OP DEZE PLEK GEBOUWD

Machu Picchu ligt heel afgelegen, bijna 500 meter boven de rivier in een heel ontoegankelijk gebied in de Peruaanse Yungas, vol met rotsblokken en uitbundige vegetatie, tussen de twee bergtoppen, Machu Picchu en Huayna Picchu. Er was ontzettend veel mankracht voor nodig om juist op deze plek een stad te bouwen. Maar toch werd deze plek uit verkozen maar waarom?[read more]

De natuurlijke locatie van het complex was even belangrijk als de bouwwerken zelf. Er bevonden zich hier diverse rotsformaties  van wit graniet waar de Inca’s hun stenen van haalde, het kende een aangenaam mild klimaat en een uitstekende watervoorziening met ondergrondse waterstromen. Machu Picchu werd gebouwd in het midden van een voor de bevolking heilig landschap, dat omgeven wordt door ,voor de Inca’s , Apus, heilige bergen en de Urubamba-rivier, die nog steeds wordt vereerd. Alles bij elkaar hebben deze kenmerken ertoe geleid dat Machu Picchu een kosmologisch, hydrologisch en heilig geografisch centrum vormde voor een uitgestrekt gebied. 

De ligging en de oriëntatie van de belangrijkste gebouwen zijn  duidelijk  beïnvloed door de positie van naburige heilige bergen of apus (berggoden, geesten). Een pijl vormige steen bovenop de top van de Huayna Picchu lijkt naar het zuiden te wijzen, direct naar de beroemde Intihuatana-steen en vervolgens naar de berg Salkantay, een van de meest vereerde apus in de kosmologie van de Inca’s. En op belangrijke dagen van de Inca Rituele Kalender zie je de zon achter andere belangrijke pieken opkomen.

Machu Picchu ligt tussen de tropische laaglanden en de Andes en lag daardoor aan een belangrijke handelsroute.

Tenslotte wordt Machu Picchu omgeven door vruchtbaar land dat door zijn tropische klimaat uitermate geschikt was voor landbouw zoals het cultiveren van mais (waarvan onder andere de heilige drank chipha werd gemaakt) en het heilige cocablad, dat gebruikt werd bij ceremonies en offers. [/read]

TEMPLO DE LAS TRES VENTANAS EN INTIHUATANA PIRÁMIDE

CONSTRUCTIE MACHU PICCHU

Het voorbereidingswerk voor de bouw van Machu Picchu was gigantisch. Veel van de meest imposante elementen zijn onzichtbaar. [read more]

Terwijl de Inca’s beroemd zijn om hun prachtige bouwwerken, waren ook hun infrastructurele werken ongelooflijk geavanceerd, vooral als we bedenken dat deze cultuur noch trekdieren, noch ijzeren gereedschappen noch het wiel kende. De plek die we vandaag de dag zien, moest worden uitgehakt uit een inkeping tussen twee bergen en er moest heel veel aarde, rotsen en stenen  verplaatst worden, bomen en vegetatie verwijderd worden en zo een betrekkelijk vlak plateau te creëren. 

Eerst werd begonnen met de aanleg van de vele getrapte landbouw- en ondersteunende terrassen met keermuren aan de randen van complex Er werd van beneden naar boven gewerkt waarbij de aarde van de hoger gelegen terras werd gebruikt voor het lager gelegen terras. Dit was om de constructie stevig te maken en te voorkomen dat er landverschuivingen zouden plaatsvinden en de boel zou instorten.  Er werd een enorme hoeveelheid  aan “mitimaes”, mannen die gedwongen arbeid moesten verrichten, uit veroverde gebieden gehaald zoals uit het huidige Apurimac en Ayacucho voor de constructie.

Een groot probleem voor de ingenieurs was de overvloed van water, vooral tijdens het regenseizoen die zorgde  voor enorme erosie en daardoor instortingsgevaar van de gebouwen. De ingenieur Kenneth Wright schat dat zestig procent van het constructiewerk in Machu Picchu in de ondergrond zit. Veel daarvan bestaat uit diepe fundamenten  en verbrijzelde stenen die in verschillende lagen werden verspreid onder de grond en fungeren als drainagemateriaal met daaroverheen een laag zand en aarde. Daarnaast hadden de gebouwen verborgen keermuren om instorting te voorkomen.Bovendien  waren er vele afwateringskanalen en hadden de gebouwen een schuin dak aan twee kanten zodat de regen kon afvloeien.
Ook de terrassen kenden een vernuftig afwateringssysteem dat aansloot op die van het urbane gedeelte.[/read]

Bouwtechniek van de mooiste gebouwen.
Het werk begon in de steengroeve, met het selecteren van de meest geschikte blokken voor een bepaalde muur waarbij de vorm en grootte van de steen het belangrijkste was. [read more]

Losse stenen of stenen met scheuren kregen de voorkeur. Alternatief splitste men de rotsstenen door middel van hout en water (zie tekening)

Los van de moedersteen werden de stenen bewerkt tot ongeveer de vorm en grootte die nodig was en daarna werd het blok steen vervoerd naar de muur onder constructie. Dit gebeurde met rollende houten palen, boomstammen, kleine gladde stenen, hendels en veel mankracht die de rots, met touwen vastgebonden voorttrokken.


Daarna gebruikte men   gecompliceerde technieken om de blokken precies in elkaar te laten passen, zodat er geen ruimte was tussen de voegen van de granieten blokken, zonder metsel te gebruiken.
In Machu Picchu werden 16 verschillende technieken van muurconstructie gebruikt zoals veelhoekige blokken, opgevulde steenblokken, cyclopisch (dubbele muren uit enorme onregelmatige stenen blokken die op elkaar gestapeld zijn),  iso domum (vierkante steenblokken van gelijke hoogte)
Men gebruikte de techniek van proberen en   aanpassen om het nieuwe blok precies tussen de reeds geplaatste blokken te passen. Bovendien werd een soort krijt gebruikt om aan te geven hoe het  blok er precies uit moet zien. De voorkant van het blok werd uiterst fijn gepolijst en zag er perfect uit, de achterkant, niet zichtbaar was niet mooi afgewerkt. 

Afgezien van de duidelijk esthetische uitstraling van deze bouwstijl, zijn er ook technische voordelen aan verbonden: Peru is een seismisch actief land – zowel Lima als Cuzco is door aardbevingen met de grond gelijk gemaakt – en Machu Picchu zelf werd boven op twee breuklijnen gebouwd. Naar verluidt ‘dansen’ de stenen van deze Inca-gebouwen tijdens een aardbeving: ze schudden door de trillingen heen en weer en op een neer, maar vallen daarna weer terug op hun plek. Zonder deze bouwmethode zouden veel van de bekendste bouwwerken van Machu Picchu al lang geleden zijn ingestort.[/read]

RECENTE ONTDEKKINGEN
Onderzoek in de laatste jaren heeft uitgewezen dat er een heel netwerk van paden was rond Machu Picchu, niet alleen de Camino Inca naar Ollantaytambo, die het Heiligdom toegang gaf tot alle vier de “Suyos” van het Inca-Rijk en ook naar belangrijke “heilige plekken’ in de omgeving. [read more]

Zo liepen er Inca-paden naar de nabijgelegen bergen San Miguel en Yanantin, die recent zijn ontdekt.

Daarnaast zijn in recente jaren 100 graftombes ontdekt, soms op de meest ontoegankelijke plaatsen zoals grotten en spleten, met ten minste 174 skeletten. Onderzoek van de skeletten heeft uitgewezen dat er evenveel mannen als vrouwen waren. Alle leeftijden waren vertegenwoordigd en alle  waren in goede fysische staat,  kenden geen ondervoeding en hadden geen verwondingen die wezen op geweld.

Uiteindelijk is er niet veel aan waardevolle “schatten” ontdekt in de “verloren stad”. Ten eerste namen de Inca’s bij het verlaten van Machu Picchu hun waardevolle spullen mee. Daarnaast is er in al die jaren veel geplunderd door gelukzoekers. Uiteindelijk heeft Bingham allerlei voorwerpen aangetroffen die een beeld schiepen hoe het leven in Machu Picchu er uitgezien zou kunnen hebben. Een gedeelte van deze voorwerpen is te zien in het lokale museum van Machu Picchu en in het Museo Concha in Cusco.

Er is keramiek aangetroffen zoals de grote vazen die diende voor het bewaren en schenken van de   heilige drank chicha (gefermenteerde maisbier).
Metalen voorwerpen zijn nauwelijks aangetroffen behalve, rituele messen, tumi”s (ceremoniële messen), beitels, en bijlen waarbij brons werd gebruikt en in mindere mate zilver. Het enige gouden voorwerp wat is aangetroffen is een armband. Daarnaast vond men gereedschappen van steen voor het bewerken van rotsblokken, ornamenten van botten en pinnen voor het bewerken van textiel en zelfs muziekinstrumenten zoals de quena.

Een groot gedeelte van Machu Picchu is nog onder de vegetatie en moet opgegraven en “schoongemaakt” worden. [/read]

TEMPLO DEL SOL[READ MORE]

BESCHRIJVING MACHU PICCHU

De ingang van Machu Picchu bevindt zich 450 meter boven de Rio Urubamba die als een lus rond Machu Picchu vloeit richting de Amazone rivier. 

Machu ~Picchu kent twee gemarkeerde sectoren gescheiden door een muur van ongeveer 400 meter lang: de Agrarische Sector en de Stedelijke Sector .

Het Agrarisch gebied wordt gekenmerkt door een enorm complex van getrapte andenes (landbouwterrassen). [read more]

Analyse van polen heeft uitgewezen dat hier mais, aardappelen, bonen, tarwi (bonen van de lupineplant), pompoen, achira (knolgewas), cocablad, passievrucht en sauca (rode bes) werden gezaaid. Experts zeggen dat deze terrassen alleen de geschatte bevolking van die tijd niet hadden kunnen ondersteunen en dat de landbouw hoogstwaarschijnlijk ook in de omliggende heuvels plaatsvond.[/read]

In het stedelijke gebied bevindt zich de koninklijke residentie, het mooiste, meest uitgebreide en best verdeelde huis ; de Plaza Sagrada, de belangrijkste ceremoniële plaats van de stad, de Intihuatana-piramide, waar de grote zonneklok staat; de Groep van de Drie Portalen, een groep gebouwen bestaande uit drie grote portalen en de Groep van de Condor, met tempels voor ceremonieel gebruik. [read more]

Dit gebied is ongeveer 530 meter lang en 200 meter breed en kende 172 gebouwen. Afhankelijk van het (regen) seizoen)  had Machu Picchu  300 inwoners  mobiele inwoners, dat wil zeggen mensen kwamen en verlieten de plaats weer zoals gebruikelijk was in een” Llacta”, een Inca-Andes gemeenschap. Tijdens de verblijven van Inca-heerser Pachacutec kon dit aantal wel oplopen tot 1000.Deze bewoners behoorden tot de elite en tevens waren er “acclas”, uitverkorene  jonge vrouwen, de zogenaamde Maagden van de Zon die de Inca dienden.
Opgravingen hebben aangetoond dat er mensen uit diverse regio’s van het Inca-rijk verbleven zoals de kustgebieden (mummies met hoofd modellering) en het Titicacameer gebied (keramiek).[/read]


Rondwandeling Machu Picchu: open met gaia.gps

RONDLEIDING MACHU PICCHU
Belangrijk is dat er voor elke sector en gebouw of structuur meerdere theorieën zijn over wat de functie is geweest aangezien niets is vastgelegd in geschrift of afbeeldingen.

Start bij Hoofdingang:

UITZICHT OVER MACHU PICCHU
Na 150 meter vanaf de hoofdingang  is er een afslag naar links waar een zigzagpad begint met aan de rechterhand vijf graanschuren. Het pad komt uit op een platform met schitterende uitzichten over Machu Picchu en komt samen met het beroemde Inca pad.

ZONA AGRICOLA (Landbouw Sector)
Deze sector ligt ten zuiden van de stedelijke sector en bestaat uit enorme trapsgewijze  Andenes, landbouwterrassen die de contouren van de steile helling van de berg Machu Picchu volgen en georiënteerd zijn op de zonsopkomst.[read more]

De terrassen werden gebruikt om voedsel te verbouwen voor de bewoners van Machu Picchu zoals verschillende soorten maïs maar daarnaast waren  er gewassen zoals coca en maïs (chicha, maisbier) die voor ceremoniële doeleinden werden gebruikt. De terrassen zijn 3.5 hoog en 3,20 cm breed en werden aangelegd van beneden naar boven. Het bovenste gedeelte van de terrassen werd gevuld met biologisch materiaal.[/read]

SECTOR AGRICOLA

Casa del Guardián(Wachtershuis).Hoogste punt van de landbouwsector. Hier bevindt zich een gebouw met drie muren met drie grote vensters en een rieten dak. Vanaf hier heb je het beste uitzicht over Machu Picchu en omgeving, inclusief de entree tot het Inca pad en waarschijnlijk was dit een controle/ observatiepunt.

Roca Funerario (Grafsteen). DezeGrafsteen” of Ceremoniële steen ligt vlakbij Casa de Guardián en de entree tot de begraafplaats die Bingham ontdekt heeft. Het betreft één van de eerste gebeeldhouwde monolieten met treden. Misschien werd het gebruikt voor het balsemen en mummificeren van de Inca. [read more]

Daarnaast is er een stenen ring om bijvoorbeeld een lama aan vast te binden die opgeofferd zou worden. Tevens zijn er ceremoniële bekers (kero;s) aangetroffen die aanduiden dat het een ceremonieel altaar was, een huaca. Op 21 juni projecteert de rots een schaduw die precies op een lijn ligt met de zonsopkomst bij Inti Punku, de Zonnepoort.[/read]

ROCA FUNERARIO

Kallanka. Aan de andere kant van het grasveld bevindt zich een groot rechthoekig gebouw met 8 entrees die naar de stad (Machu Picchu) kijken. Dit gebouw diende voor ontmoetingen en ceremonies.

STEDELIJKE SECTOR- SECTOR HANAN (Hoog Machu Picchu)

La Portada Principal, (Hoofdpoort).
Een pad daalt via de landbouwsector af  naar de trapeziumvormige Hoofdpoort die een indrukwekkende , zwaarwegende latei heeft. [read more]

Deze entree vormt onderdeel van de stadsmuur met ernaast een droge gracht.   De poort kon worden afgesloten met een horizontale en verticale balk die werden vastgebonden aan de uitstekende ringen boven de poort en twee balksteunen aan de zijkanten. Misschien hadden de muren  defensieve doeleinden of diende het meer voor rituele afzondering omdat het toegang gaf tot het Heiligdom Machu Picchu. [/read]

Nu volgen enkele gebouwen die dienst deden als colcas, voorraadschuren of misschien werkplaatsen. Interessant is dat deze gebouwen perfect zijn uitgelijnd met de lente en herfst equinoxen.

Links van het hoofdpad ligt een cantera, steengroeve met verspreid liggende wit granieten gespleten rotsblokken die nog in het proces van verwerking waren en geeft een idee hoe de Inca’s de  stenen door midden spleten. Met een beitel werden gaten gemaakt waarin nat hout werd geplaatst. Dit hout zette zich uit en de rotssteen brak doormidden.

CANTERA MET PLAZA SAGARADA

Aan de zuidkant van de Tempel van de zon bevindt zich Palacio de la Ñusta (Huis van de Prinses) of  Casa del Willaq Umu (Huis van de Hogepriester)  met twee en half verdiepingen hoger dan andere gebouwen en heel mooi afgewerkt. Het diende waarschijnlijk voor de hogepriester of de Inca  princes of de hoogste vrouwelijke priester (Mamacona) die verantwoordelijk was voor opvoeding van de Maagden van de Zon.

TEMPLO DEL SOL (Tempel van de Zon)
Deze half omcirkelde versterkte toren die gebouwd is boven een grot, (Royal Mausoleo) was één van de belangrijkste en mooiste gebouwen van Machu Picchu. Binnen het gebouw met schitterende fijn afgewerkte  gepolijste muren zijn nissen om religieuze voorwerpen te plaatsen die gebruikt werden tijdens ceremonies en een gebeeldhouwde platte rots die diende als een altaar. [read more]

Het gebouw heeft drie trapeziumvormige  ramen. het grootste raam heet “het raam van de slangen” omdat “heilige” slangen onder het raam werden gehouden. De andere twee ramen diende als een astrologische kalender. Om 21 december, de langste dag van het jaar, verschijnen de eerste zonnestralen door het raam dat gericht is op het “Huis van de Prinses. Op 21 juni verschijnen de eerste zonnestralen in het andere raam gericht op de Inti Punku, de Zonnepoort boven Machu Picchu De zonnestralen raken op een speciale manier de altaarsteen. Verder hingen voor de ramen enorme gouden of zilveren schilden.[/read]

TEMPLO DEL SOL

Onder de Tempel van de Zon bevindt zich in een natuurlijke grot die verder uitgehouwen is   het Mausoleo Real (Koninklijke Mausoleum)  waar volgens Bingham de Inca Elite mummies werden opgesteld maar het zou ook de graftombe van de belangrijke Inca-heerser Pachacutec kunnen zijn geweest. [read more]

Hier bevindt zich een indrukwekkend gebeeldhouwde stenen trap  die de Andes Kosmovisie representeert, en 4 trapezevormige nissen die uitgelijnd zijn met de twee vensters van de bovengelegen Zonnetempel die gebruikt werden met rituelen gericht op de cultus van de dood. Verder bevinden zich er twee mythische stenen sculpturen.
Sommige zeggen dat dit bouwwerk de tempel van Pachamama,  Moeder Aarde representeert, of de onderwereld, de wereld van de de voorvaderen of doden (donker). Aldus bestaat er een verbinding tussen bovenwereld (Hanan Pacha), het waarnemen van de zonnewende en de onderwereld (Hurin Pacha)  met de Tempel van de Zon als middelpunt (Kay Pacha), de zogenaamde Andes Kosmos Visie trilogie.[/read]

MAUSOLEO REAL

Naast de tempel van de Zon bevinden zich 16 boven elkaar liggende Fuentes de Agua (water fonteinen), in groepen van 4  die onderling verbonden zijn door een ingewikkeld systeem van kanalen die uit rots gehouwen zijn en het Paleis van de Inca met de Tempel van de Condor verbindt. [read more]

De hoeveelheid water die door de “trap van fonteinen” stroomde was tussen de 10 en 100 liter per minuut. Het water komt uit een bron vanaf de berg Machu Picchu en de snelheid is gereguleerd.  Deze fonteinen hadden  ceremoniële doeleinden en werden gebruikt  voor zuivering en voor verering van het element water. Bovendien was het water zuiver en werd gedronken. Het water vloeide onafgebroken langs de 16 fonteinen en uiteindelijk naar de ~Rio Urubamba toto op de dag van vandaag.[/read]

Aan de andere kant van de trap die de waterkanalen en fonteinen volgt  ligt Residencia Real  (Koninklijk Paleis), een goed voorbeeld van een “kancha”, een groep gebouwen die afgescheiden is door een muur en toebehoort aan een familie, dat gezien zijn perfect geplaatste en gepolijste stenen, het ontwerp en de grootte waarschijnlijk heeft gediend als huis voor de Inca of Inca-elite. [read more]

Hier bevindt zich  de mysterieuze “hangende steen” met een uitstekende stenen ring die mogelijk als fakkel houder diende en op de grond een vreemd gevormde platte steen. Boven de ingang van de hoofdkamer is een een prachtige latei geplaatst.Deze kamer had een badkamer met afwatering in de hoek en een keuken aan de andere kant en een privétuin en een koraal voor lama’s.[/read]

PLAZA SAGRADA (Heilige Plein)
Het betreft een plein met drie belangrijke gebouwen waar belangrijke ceremonies en rituelen werden uitgevoerd.

Templo de las Tres Ventanas (De Tempel met de drie Vensters). Een meesterwerk van de Inca’s die enorme polygonale steenblokken wisten samen te plaatsen en zo drie vensters konden creëren. [read more]

De vensters representeren misschien de drie werelden van de Andes Kosmovisie: bovenwereld (Hanan Pacha), de wereld waar we in leven (Kay Pacha) en de onderwereld (Hurin Pacha).

Voor de tempel staat de Chakana, een getrapte, gebeeldhouwde steen die de Andes Kosmos Visie gepresenteerd. Er naast staat een rechtopstaande steen die een houten balk droeg voor het strodak.
Men zegt dat er eigenlijk 5 nissen waren, op gelijke afstand van elkaar, en  door sommige stenen te verplaatsen kon men een venster sluiten of openen, afhankelijk van de doeleinden.  [/read]

TEMPLO DE LAS TRES VENTANAS

Templo Principal (Hoofd tempel)
De tempel heeft drie fijn afgewerkte muren met in totaal 17 trapezevormige nissen waar belangrijke religieuze objecten in werden geplaatst en een grote rechthoekige stenen altaar. [read more]

Vermoedelijk werden hierop mummies tentoongesteld en vereerd. De rechtermuur is ingezakt door erosie van de grond door de vele regenval of/en een aardbeving. Waarschijnlijk had het gebouw nooit een dak, misschien omdat hier ceremonies werden uitgevoerd in relatie met de zonnegod. [/read]

Links voor de tempel ligt een steen die de Chakana (Zuiderkruis) representeert. De assen van de steen lijken te corresponderen met de vier windrichtingen.  Op 2i juni tijdens de eerste zonnestralen van de zonnewende werpt deze steen een complementaire schaduw af.

CHAKANA OP 21 JUNI

Achter de Hoofdtempel ligt de Chamber de Ornamentos (kamer met ornamenten). Hier werden religieuze voorwerpen opgeslagen. Hier bevindt zich een fijn gepolijste steen met maar liefst 32 hoeken! Bovendien is er een altaar steen waar misschien de Inca-mummies werden geplaatst. Opvallend is dat de nissen en omliggende stenen blokken allemaal precies hetzelfde zijn.

Recinto Sacerdotal (De kamer voor de priesters)
Het derde simpeler gebouw op het Heilige Plein diende voor zowel hoge als gewone priesters om bijeen te komen en zich voor te bereiden op ceremonies maar ook om religieuze objecten op te slaan die nodig waren bij de ceremonies.

INTIHUATANA. Een fijn bewerkte granieten trap met 78 treden leidt naar de schitterend gebeeldhouwde rots met een vierhoekige prisma, die op een heuvel op het hoogste punt van Machu Picchu ligt met getrapte terrassen die het complex een piramide vorm geeft.[read more]

Vertaald uit het Quechua betekent het “bindt plaats van de Zon” , een symbolische akte met ceremonies op de kortste dag van het jaar, 21 juni, om het daglicht te prolongeren zodat men langer kon doorgaan met het bedrijven van landbouw. De monolithische sculptuur werpt een schaduw af die als een soort agrarische kalender diende, uitermate belangrijk voor de Inca’s. Daarnaast op 21 maart en 212 september wanneer de zon op zijn hoogst staat werpt Intihuatana geen schaduw af. Bovendien werden op deze speciale dagen belangrijke ceremonies uitgevoerd gewijd aan de Apus (heilige bergen in de omgeving) en Pachamama (Moeder Aarde) waarbij een lama werd opgeofferd. Bij het ontleden en bestuderen van de organen van de lama werden toekomst voorspellingen gedaan door de Hogepriester.
Bovendien wijzen de hoeken van de zonnewijzer naar het magnetische Noorden. Een pijl wijst naar het zuiden naar de heilige berg Salkantay.[/read]

De Intihuatana ligt bovendien precies tussen de bergtoppen van Machu Picchu en Huayna Picchu en weerspiegelt de Huayna Picchu.

INTIHUATANA MET CERRO MACHU PICCHU

Verder bevindt zich hier een rots die gebeeldhouwd is in de vorm van een cavia, een belangrijk dier voor medische en religieuze doeleinden. 


Plaza Principal  (Hoofd Plein)
Hier vonden de belangrijkste bijeenkomsten, ceremonies en festivals van de Inca-rituele kalender plaats. Bovendien vormt het de scheiding tussen de bovenstad, Hanan Machu Picchu met de benedenstad (Hurin machu Picchu). [read more]

Beide verhielden zich tot elkaar als mannelijk en vrouwelijk.. Dit complementair dualism bestond in elke Incastad, in de organisatie van de Inca maatschappij en het bestaat nog steeds bij de Inheemse gemeenschappen van de Andes. Aan de Hurin kant van het plein grenst de “Muur van de Ambachtsman”, die bestaat uit prachtig steenwerk, iedere steen heeft  een andere vorm.[/read]

Roca Sagrada (Heilige Rots). Deze immense steen markeert het uiterste noorden van Machu Picchu en is 3 meter hoog en is 6 meter breed. Het is een kopie van de Apu, heilige berg, Yanatin die  op de achtergrond van de rots ligt en aanbeden werd. [read more]

Men zegt dat de steen energie uitstraalt en hier werden rituelen uitgevoerd om de energie te ontvangen. Op 21 december, de langste dag van het jaar om 19.00 verschijnt boven het hoogste punt van de rots de voor Inca’s belangrijke zeven sterren van de Pleiaden. De Heilige Rots wordt geflankeerd door twee wayronas, hutten om uit te rusten.[/read]

HUAYNA PICCHU
De trail naar Huayna Picchu en Templo de la Luna. Dit spectaculaire pad begint pal naast de Roca Sagrada en gaat over ,alweer een meesterwerk van de Inca’s, steile, bijna loodrechte  berghelling, 700 meter boven de rio Urubamba met perfect afgewerkte stenen treden uitgehouwen uit de rotsen en kasseien. [read more]

Op deze onmogelijke plaatsen  bouwde de Inca’s terrassen, en tempels met  als doel astronomische observaties tijdens de Zonnewendes.

De top van Huayna Picchu (2667 m ) bestaat uit gestapelde rotsblokken, die je moet beklimmen met als beloning een waanzinnig uitzicht over Machu Picchu dat vanaf hier het ontwerp van een condor heeft en de Rio Urubamba kloof.  [/read]

HUAYNA PICCHU EN EEN GEBEELDHOUWDE STEEN DIE DE BERG REPRESENTEERD

Aan de Noordkant van de Huayna Picchu daalt het pad af naar Templo de la Luna (Tempel van de Maan), of Gran Caverne die voor zover men weet totaal geen relatie heeft met de maan. Het betreft een natuurlijke grot met perfect gebeeldhouwde en afgewerkte trapezium nissen en een blinde entreedeur  met dubbele deurpost. Waarschijnlijk diende de plaats als verering van de doden of was het een graftombe of een tempel gewijd aan Pachamama (Moeder Aarde).

STEDELIJK GEBIED,- SECTOR HURIN (Sector Laag Machu Picchu)

Grupo Alto: Teruglopend vanaf de Roca Sagrado richting uitgang verschijnen een reeks van gebouwen wiens muren gebouwd zijn van Pirca, simpele bouwstenen Dit betroffen gebouwen van twee verdiepingen waarbij de eerste verdieping als onderkomen diende en de tweede verdieping als opslagplaats.
|
Tres Portadas. Deze constructie bevat 3 symmetrisch gebouwde “kanchas” (meerdere gebouwen rond een binnenplein en afgeschermd met een muur, die toebehoren aan een familie). Elke kancha heeft zijn eigen  entree (Portada), gericht op het hoofdplein met identieke trapezium vormige deur met dubbele deurpost, wat aangeeft dat hier belangrijke Inca-elite verbleven.

Colcas (opslagplaatsen). Aangrenzend aan de sector Très Portadas bevonden zich diverse pakhuizen voor het opslaan van granen en andere agrarische gewassen en het conserveren van deze producten. Maar het kunnen ook woonverblijven of werkplaatsen geweest zijn. Belangrijk is dat de gebouwen uit eenvoudige muren bestaan, de zogenaamde pirca stijl.

Kallanka.Ten oosten van de Qolqas bevond zich een groot gebouw voor bijeenkomsten en ceremonies zoals de “groet aan de Zon” want het gebouw ligt op één lijn met de zonsopkomst op 21 juni.

Acclashuasi (Het huis van de maagden van de zon). Een complex van gebouwen met  slechts een ingang waar waarschijnlijk  jonge meisjes vanaf 12 jaar verbleven  die nog maagd waren en bloed relatie hadden met de Koninklijke Inca’s,  die de Inca dienden. [read more]

Zij kregen een opleiding en hielden zich bezig met het produceren van onder meer voedsel en Chicha, de heilige maisbier en het vervaardigen van textiel die werden gebruikt bij religieuze rituelen.[/read]

Templo de los Morteros of Espejos del Agua. (Tempel van de Mortieren of Spiegels van Water). Zo heeft Bingham dit schitterende en fijn afgewerkte gebouw genoemd naar aanleiding van de twee cirkelvormige sculpturen die uitsteken boven een rots en bassins vormde waarvan hij dacht dat ze voor het malen van granen dienden. [read more]

Meer waarschijnlijk is dat de bassins met water gevuld werden en waar door reflectie van het water de sterrenhemel geobserveerd en bestudeerd kon worden. Deze tempel ligt binnen de Acclawasi. en de muren waren gepleisterd met rode klei en geel.  [/read]

Intimachay (de grot van de zon) Ten oosten van de tempel van de Mortieren is een grot met een gedeeltelijk gebeeldhouwde venster dat verlicht wordt tijdens de zonnewende van 21 december en markeert daarmee het begin van een aantal belangrijke festiviteiten van de rituele kalender van de Inca’s.

TEMPLO DEL CONDOR (De Tempel van de Condor). Deze is genoemd naar de platte driehoekige steen op de grond in de vorm van een condor met zijn kop, snavel en ogen met een halve circel voor zijn kop als kraag.[read more]

De V-vormiger rotspartij achter de condor kunnen zijn vleugels zijn. Onder de rots is een grot net zoals bij de Tempel van de Zon, misschien representeert het de onderwereld. Boven de rots bevinden zich 3 nissen met gaten aan de zijkant die eruit zien als gevangeniscellen maar waarschijnlijk werden hier op bepaalde dagen de belangrijkste mummies tentoongesteld.
Naast de tempel bevindt zich de laatste van de 15 fonteinen . Verder bevinden zich hier hokjes waar cavia’s werden gehouden die gebruikt werden bij rituele offers.  Dit complex had ceremoniële doeleinden ook gericht op water, die vloeide door ondergrondse kanalen.[/read]

TWEE ALTERNATIEVE TRAILS
Als je terugkeert naar Camini Inca (Het Inca-pad) en Machu Picchu uit loopt volgt er na 200 meter een afslag naar de berg Machu Picchu, als je het Inca-pad blijft volgen kom je bij Inti Punku uit.

CAMINO INCA

CERRO MACHU PICCHU (3010 m).
Het begin van deze Trail is gemarkeerd en bevindt zich op de Inca Trail pal na het verlaten van Machu Picchu . Een goed te belopen maar steil pad en soms steile afgronden. Het uitzicht boven is spectaculair met zicht op Machu Picchu en de Salkantay berg.

Start: Afslag Cerro Machu Picchu
Afstand: 1,6 km, heenweg
Hoogteverschil: 520 m, van 2490 tot 3010 m

Belangrijk: Voor deze Trail heb je een speciaal ticket nodig dat je meteen koopt bij de aanschaf van het Ticket Machu Picchu. Er is een dagelijkse limiet van bezoekers.

Trail naar de berg Machu Picchu: open met gaia.gps

VIEW VAN CERRO MACHU PICCHU

INTI PUNKU (Zonnepoort) 2700 m. Deze ligt aan de zogenaamde Inca Trail en vanaf hier hebben de wandelaars het eerste en geweldige zicht op Machu Picchu, dat 2 km verderop ligt, een hoogtepunt voor vele. De Zonnepoort, zogenoemd omdat op 21 juni, de eerste zonnestralen door de poort vallen. Bovendien was dit een belangrijke controlepost op de Incatrail, pal voor de entree tot Machu Picchu.

Start: Afslag Cerro Machu Picchu, 2490 m
Afstand: 1,5 km heen
Hoogteverschil: 250 m, van 2490 m tot 2700m

De entree is gratis.

Trail naar Intipunku: open met Gaia.gps

VIEW VANAF INTIPUNKU

NAAR BEGIN