RESTAURANT LA CHAKANA SAMAIPATA

LA CHAKANA RESTAURANT

CÁFE/ RESTAURANT LA CHAKANA ligt in Samaipata, een aangenaam stadje in de oostelijke uitlopers van de Boliviaanse Andes, 120 km ten westen van Santa Cruz.

U kunt ons vinden op het prachtig ontworpen hoofdplein.

WIJ SERVEREN DAGELIJKS VERSBEREIDE GERECHTEN  

 • Ontbijt waaronder Continental (juice, brood, jam, kaas, boter en een warme drank), Amerikaans Ontbijt (met als extra (gebakken) ei) en een Havermout.
 • Een dagelijks veranderd Menu van de Dag met soep en hoofdgerecht en een vegetarische optie.
 • Menu a la Carte met diverse vlees en visgerechten
 • Vegetarische gerechten met onder andere tofu falafel en aubergine.
 • Crèmesoep van de dag en quinoa soep
 • Fruit/ Groente Salades
 • Belegde warme broodjes zoals kip, vlees of tofu
 • (Vegetarische) Hamburgers
 • Omelet
 • Empanada
 • Pannenkoek, cake van de dag, ijs (sorbet)
PIQUE MACHO

DRANKJES

 • Verse fruitsap, milkshake, lassi
 • Cappuccino, koffie, thee
 •  Alcoholische dranken, cocktails
 • Lokaal ambachtelijk bier en gerenommeerde lokale wijnen uit Samaipata

Daarnaast kan je een kijkje nemen in onze reisgidsen, kaarten en tijdschriften.  ‘S Avonds kan je luisteren naar lokale en internationale muziek, schaken of kaartspelen en een van onze heerlijke cocktails proberen.

Bekijk onze boeken uitwisseling.

Wij zijn 7 dagen per week geopend van 8.00 uur ’s ochtends tot middernacht.

LA CHAKANA

Heb je vragen over Samaipata?  In La Chakana kun je het Chakana INFO-boekje opvragen waarin je informatie kunt vinden over Samaipata en de nabijgelegen bezienswaardigheden van de archeologische vindplaats El Fuerte en het Nationaal Park Amboró en is gratis een folder met alle toeristische informatie.

WAT BETEKENT LA CHAKANA

LA CHAKANA

 De “Chakana”, vertaald uit het Quechua (de taal die door de Inca’s wordt gesproken) betekent trap (zie onder).

 Voor de Andes-bevolking is Chakana synoniem met het Andeskruis (zie onderstaande afbeelding), dat is geïnspireerd op het sterrenbeeld van het Zuiderkruis.  Het Andeskruis voor de mensen gaf het gevoel van veiligheid, zegen, hulp en vruchtbaarheid.  Tot op de dag van vandaag zetten mensen het kruis samen met gewassen op de daken van hun huizen, die wijzen naar de top van de bergen waar hun goden verblijven om de magische kracht ervan te vergroten.

 De drie treden van de trap van de Chakana geven de drie werelden aan volgens de visie van de Andes-kosmos:

 Ukupacha (onderwereld), waar hun voorouders leven, maar ook de zaden en reptielen (belangrijk in hun mythologie).  Deze wereld wordt vertegenwoordigd door de slang.

 Caypacha (aarde), dat uit twee delen bestaat, water en aarde, en dit is de wereld waar mensen wonen en moeten delen met fauna en flora.  De poema vertegenwoordigt deze wereld.

 Hananpacha (Sky) waar de goden van de Andes wonen.  Deze wereld wordt vertegenwoordigd door de condor, de communicator tussen Hananpacha en Caypacha.

 Het midden duidt leegte aan en staat voor God.


TEMPEL VAN PACHAMAMA- MACHU PICCU

 Zuiderkruis

 Bovendien vertegenwoordigt Chakana het sterrenbeeld Zuiderkruis.  Terwijl de vier sterren van het Zuiderkruis rond de zuidpool draaien, kunnen de Andes-mensen de veranderende locatie gebruiken om belangrijke landbouw data te bepalen, bijv.  wanneer te oogsten, zaaien etc., een landbouwkalender.

Op 2 mei om middernacht bereikt het Zuiderkruis zijn hoogste positie.  Op deze dag begonnen de boeren met oogsten, wat een zeer belangrijke gebeurtenis was en de motivatie voor feesten.

CHAKANA , MACHU PICCHU OP 21 JUNI

Archeologische vindplaatsen met een Chakana

De oudste “Chakanas” zijn gevonden op de archeologische vindplaatsen Tiwanaku en Isla del Sol in Bolivia.  Andere afbeeldingen zijn er in Peru bij de Inca-ruïnes van Machu Picchu, Ollantaytambo, Pisac en Raqchi en bij de ruïnes van Chavín de Huantar in Centraal Peru.

AFBEELDING CHAKANA IN VALLE SAGRADO, PERU