SACSAYHUAMAN ARCHEOLOGISCH PARK


In het mooie heuvel- en berglandschap ten noordoosten van Cusco liggen een reeks archeologische vindplaatsen en gebeeldhouwde rotsformaties die voor de Inca’s “huaca” (heiligdom) vormden. Deze huaca’s werden denkbeeldig met elkaar verbonden door middel van een spiritueel pad, “ceque” genoemd.
Sacsayhuaman is de grootste, meest indrukwekkende archeologische vindplaats en ligt bovendien het dichts bij Cusco.


SACSAYHUAMÁN, het Inca fort/ceremonieel complex boven Cusco

Sacsayhuaman (Quechua taal: ‘Koninklijke of Verzadigde Adelaar’) is het grootste archeologische complex van Cusco en stamt uit het Inca-tijdperk. Dit Fort-Ceremonieel complex ligt 3 km ten noorden van de Plaza de Armas, op een heuvel 300 meter boven de stad en is omringd door bergen. Vanaf hier kan je genieten van een spectaculair uitzicht over Cusco.Read More

INFO SACSAYHUAMAN

Quechua : Plaats waar de valk tevreden is

Hoogte: 3580m

Vanaf Cusco: Lopend is het 1,2 km vanaf de Plaza de Armas naar de ingang van Sacsayhuaman, een steile weg omhoog. Een alternatief is met de taxi naar de Westelijke ingang van Sacsayhuaman en terug lopend.

Entree: Deelkaart (2 dagen geldig) of volledige kaart Boleto Turistico, (10 dagen geldig), ter plekke te koop.

Tour/ Gids: Dagelijks vertrekken Tours vanaf Cusco naar Sacsayhuaman gecombineerd met andere archeologische plekken inde buurt. Alternatief bieden lokale gidsen bij de ingang hun diensten aan maar altijd onderhandelen over de prijs en vragen om hun gidslicentie.

GESCHIEDENIS/ CONSTRUCTIE
Het fort was het grootste bouwwerk dat ooit door de Inca’s werd gebouwd. Aardewerkvondsten geven aan dat de plaats al eerder werd bewoond door onder andere de Kilke- cultuur (900-1200 na Chr.) maar de enorme bouwwerken begonnen tijdens het bewind van de grote Inca-rijk bouwer Pachacutec in het midden van de 15e eeuw en werd afgemaakt door Inca Huayna Capac l 60 jaar later. Read More

SACSAYHUAMAN

FUNCTIE SACSAYWAMAN
Elke belangrijke Inca plaats had twee sectoren, de benedenstad (hurin) en bovenstad (hanan). Het belangrijkste doel van de bedenkers voor de constructie van Sacsayhuaman, dat in Haran Cusco lag,  was een tegenhanger te hebben van de belangrijkste tempel in de benedenstad (Hurin Cusco) namelijk de Coricancha (de Zonnetempel).  

FORT SACSAYHUAMAN

Religieus/ Ceremonieel. Het complex omvatte talrijke tempels, o.a. één voor de zonnegod Inti, de toren Muyucmarca en daarnaast zogenaamde “huacas” heilige plaatsen zoals bijvoorbeeld rotsen of meertjes waar allerlei rituelen en offers werden uitgevoerd, onder meer bij begrafenissen en offers aan “Pachamama”, Moeder Aarde. Read More

Defensie.Na voltooiing zou het fort een capaciteit hebben gehad voor ten minste 1.000 krijgers, maar het was zelden nodig omdat de Inca’s geen invasies van vijandelijke staten ondergingen.
De Sacsayhuaman heeft wel als fort gewerkt tijdens de Spaanse verovering van Peru vanaf 1532 CE. Read More

Opslagplaats. Sacsayhuaman was ook een grote Inca-opslagplaats met pakhuizen (qolca’s) waar wapens, bepantsering, voedsel, waardevol textiel, keramiek, metalen gereedschappen en edele metalen werden bewaard.
Het had ook een administratieve of bestuurlijke functie gezien zijn strategische ligging en belangrijke wegen en aguaducten doorkruiste het complex.

Later gebruik Na de ineenstorting van het rijk na de Europese invasie, werden de meeste stenen van de Sacsayhuaman elders hergebruikt in de koloniale gebouwen zoals de kerken en huizen van de edelen van Cuzco. Tot 1930 konden de lokale mensen nog blokken steen kopen voor de bouw van hun huizen. Pas in 1934 werd er begonnen met de opgravingen. Tegenwoordig zijn de ruïnes van het fort de locatie voor het jaarlijkse Inca-re-enactmentfestival de Inti Raymi, gehouden op de winterzonnewende en andere lokale evenementen. Voor de inwoners van Cusco is het een geliefd park om te recreëren in hun vrije tijd.

BESCHRIJVING SACSAYHUAMAN
Een mythe of misschien waar was dat Cusco  ontworpen was in de vorm van een poema en dat Sacsayhuaman het hoofd van de poema uitbeelde. Het complex bestaat, net als alle andere Inca-complexen uit diverse sectoren met uiteenlopende functies.

MAP SAYHUAMAN


Het Militaire fort, (zo genoemd door de Spanjaarden vanwege het defensieve ontwerp) bestaat uit drie evenwijdige zigzag lopende muren, 3 paden en 15 poorten. Deze muren  zijn opgebouwd uit enorme blokken van kalksteen die als een puzzel perfect in elkaar passen en rusten op gestapelde terrassen. Read More

SACSAYHUAMAN

De drie Torens. Dit was volgens archeologen de meest religieuze sector met een belangrijke ceremonieel plein omgeven door 3 onderling verbonden torens waarvan “Muyucmarca” de belangrijkste was, een ronde toren met vier of vijf verdiepingen, 20 meter hoog, die op de top van de heuvel, boven het fort was gebouwd en waarvan de fundamenten nu nog te zien zijn. Dit betrof waarschijnlijk  “het grote Huis van de Zon” , de belangrijkste tempel van Sacsayhuaman waar ceremonies werden uitgevoerd.Read More

Plaza. Onder het complex van de muren bevindt zich het uitgestrekte centrale plein. Hier werden grote ceremonies uitgevoerd met misschien wel duizenden pelgrims. De belangrijkste festiviteit was jaarlijks op 24 juni, de Inti Raymi, het feest gewijdtt aan de Zonnewende, de kortste dag van het jaar, waarbij hogepriesters een lama opofferen en aan de hand van de ontleding van de organen van het dier de toekomst van het komende jaar voorspelden.

SUCHUNA

Aangrenzend aan de Plaza ligt de Rodadero-heuvel, een gebied met getrapte terrassen waarvan wordt gedacht dat het een religieus heiligdom was, misschien gewijd aan de aardgodin Pachamama., of een uitkijkplatform voor de Inca-heerser , de “. Hier bevindt zich een constructie in de vorm van een stoel of bank,  de zogenaamde Troon van de Inca of K’usilluc Jink’ian”, die perfect gepolijst was en gebruik makend van symmetrie. Dit was misschien een plaats voor de Inca om ceremonies te leiden  of een plaats voor astronomische waarnemingen.

De weg vervolgend naar het noorden begint de sector Suchuna (glijbaan), een gebied met een  geologische formatie van dioriet een stollingsgesteente van vulkanische oorsprong, de  wat de glijbaan betekent.Hier bevindt zich inderdaad een natuurlijke glijbaan waar lokale kinderen vrolijk van afglijden. In dit gebied bevonden zich meer terrassen, patio’s, bijgebouwen en een systeem van watervoorziening inclusief stortbakken en aquaducten. 

Cocha (meer). Ten noorden van de Suchuna is een grote circel te zien, aangeduid met een rij stenen. De theorie is dat het voorheen een meer was en hier ceremonies werden gehouden of dat het meer gebruikt werd als een spiegel om de stereenhemel te observeren. Maar een andere theorie zegt dat dit geen meer geweest kan zijn en dat het misschien een groot amfitheater was.

Verspreidt over het gebied liggen twee Chicanas. Dit zijn tunnels of ondergrondse grotten. Er doen de wildste verhalen over; zo zou er een tunnel geweest zijn die Sacsaywaman met de zonnetempel in Cusco verbindt.  Of de chinkana was een soort doolhof waar gevangenen werden opgesloten.

CHINKANA


Wandeling TAMBO MACHAY NAAR CUSCO

WANDELING TAMBO-MACHAY, SACSAYHUAMAN- CUSCO

Afstand: 9.5 km
Hoogtemeters : Stijgen: 160 m, Dalen: 560 m
Startpunt: Tambo Machay. ( 3820 m) te bereiken met
taxi of lokale bus die vanaf Calle Puputi in
Cusco vertrekken.
Eindpunt: Plaza de Armas, Cusco , (3400 m)
Archeologische Tambo Machay- Puka Pukara- Templo del
plaatsen Sol, Q’enco, Sacsayhuaman
Belangrijk: Voor al deze plaatsen heb je Boleto
Turisticó nodig.

TAMBO MACHAY, de tempel van het water, plaats om uit te rusten

INFO TAMBO MACHAY

Quechua taal: “Tambo” is een soort herberg voor overnachten en eten en “Machay” betekent dronken.
Hoogte:  3700m
Lokatie: 6 km ten noorden van Cusco, Plaza de Armas
Gebouwd: Midden 15e eeuw tijdens het bewind van de Inca-heerser Pachacutec.
Grootte : 4 hectaren

BESCHRIJVING
Dit complex  bestaat uit drie op elkaar getrapte rotsachtige terrassen met grote  muren van veelhoekige blokken kalksteen die perfect in elkaar passen, en soms fijn gepolijst zijn  , wat aangeeft dat het een belangrijk (religieus) complex betrof. Read MoreFUNCTIES
Buitenverblijf voor de Inca
en Inca-adel. De site staat ook bekend als “El Baño del la Nusta” of “de badkamer van de Inca prinses”. Dit was een mooie plek in het midden van de natuur omringd met bloemen en planten. Misschien was het een soort kuuroord, een plaats om uit te rusten, te recreëren  en een plaats om zich fysiek en spiritueel te reinigen, omringd met  (ceremoniële) baden.  Bovendien zou men hier gejaagd hebben op herten die hier veel voorkwamen.

Ceremoniële Centrum, “Tempel van het Water”. Door het vernuftige systeem van kanalen en aquaducten waarmee het water door het complex wordt geleid en de (ceremoniële) waterfontein plus de degelijke bouwkwaliteit van het complex wordt aangenomen dat het om een belangrijke religieuze/ceremoniële plaats gaat, een tempel gewijdt aan het water. Read MoreMilitaire observatiepost
. Er bevond zich hier een wachttoren die een goed overzicht gaf op de omgeving en communicatie mogelijk maakte met het  nabijgelegen strategisch gelegen Puka Pukara. Bovendien had het complex terrassen die waren gebouwd met strategische, defensieve doeleinden.

PUKA PUKARA, Het Rode Fort, de controlepost voor Cusco

INFO PUKA PUKARA

Quechua taal : “puka” = rood, “pukara fort”: het “rode fort”
Hoogte: 3750 meter
Locatie:  langs de weg van  Cusco naar Pisac, 5,5 km vanaf  Plaza de Armas, Cusco
Gebouwd: Midden 15e eeuw tijdens het bewind van de Inca-heerser Pachacutec.

BESCHRIJVING
Dit vermoedelijke fort had terrassen die uit drie niveaus bestonden met constructies zoals vertrekken, badkamers, pleinen, kanalen en fonteinen. Onderling waren de terrassen verbonden door stenen trappen.Read More

FUNCTIES
Militaire basis/ defensieve doeleinden Puka Pukara ligt op een strategisch punt op de keizerlijke hoofdweg van de Inca’s de zogenaamde “Qhapaq Ñan’, die van Cusco via  Pisac naar de Inca- provincie Anti Suyo liep,  het Amazonegebied en de laaglanden, een gedeelte van het voormalige Inca-rijk, wat de Inca’s niet volledig onder controle hadden . Read MoreAdministratief centrum Alle mensen en goederen moesten langs dit controlepunt en werden waarschijnlijk geregistreerd .Zo functioneerde het als een soort grenspost die niet iedereen zomaar kon passeren.

Tambo (herberg of rustplaats) Waarschijnlijk heeft het ook als een overnachtings/ rustplaats en eetplaats gediend voor reizigers en  handelaars  die met hun lama’s onderweg waren over het beroemde Qhapaq Nan pad. Gezien de kwaliteit van de vertrekken overnachten hier ook Inca-edelen en verbleven hier soldaten om de Inca-heerser te beschermen tijdens zijn verblijf in het nabijgelegen Tambo Machay.

TEMPLO DE LA LUNA, plaats met goede energie en rituelen

INFO TEMPLO DE LA LUNA
Hoogte: 3640 meter
Locatie:  langs de oude Qhapaq Nan pad van  Cusco via Qenko naar Puka Pukara, 2,5 km van Plaza de Armas, Cusco
Gebouwd: Midden 15e eeuw tijdens het bewind van de Inca-heerser Pachacutec.

BESCHRIJVING
Deze rotsachtige heuvel ligt aan de befaamde “Qhapaq Nan” in het Archeologisch park Sacsayhuaman en omvat  bovenop de heuvel als wel aan de zijkanten uitgehouwen treden, zetels en andere (fijn) gepolijste en gesneden stenen oppervlaktes. Read More

TEMPLO DE LA LUNA

FUNCTIES|
Religieus, ceremonieel centrum.  Allereerst draagt het de naam De Tempel van de Maan. Dit was een van de vele huacas (heilige plaatsen) aan de zogenaamde ceques , spirituele paden waar de Inca’s rituelen uitvoerden ter ere van de maan. Read More

Astronomisch Observatiepost van de zon en de sterren. Bovenop de rots bevinden zich een grote hoeveelheid zetels, die hebben kunnen gediend als plek om de sterrenhemel te bestuderen. Bovendien bevindt hier zich een uitstekende steenformatie die gediend zou kunnen hebben als een” intihuatana,” bind plaats van de zon, die als astronomische kalender functioneert.

Tempel van de vruchtbaarheid (lokaal geloof). Voor de lokale bevolking is het een tempel voor vruchtbaarheid. Veel stellen die geen kinderen kunnen krijgen gaan naar deze plek met het geloof om hun voortplantingscentrum te reactiveren.   De grot presenteert vrouwelijke karakters, in feite zijn er vele overeenkomsten met de baarmoeder en de opening van het dak lijkt op een vagina.  Ook vind je bij de ingang enkele fallische vormen.

Q’ENQO, de gebeelhouwde rots met ondergrondse offeraltaar

INFO Q’ENQO
Quechua taal: zigzag of doolhof
Hoogte:  3600 meter
Lokatie: 2 km ten noorden van Cusco, Plaza de Armas
Gebouwd: Midden 15e eeuw tijdens het bewind van de Inca-heerser Pachacutec.

FUNKTIE
Dit was één van de grootste en belangrijkste religieus/ceremonieel complexen in de omgeving van Cusco en ligt aan een “ceque” lijn, een spiritueel pad. Het complex bestaat uit een grote  gebeeldhouwde rotsformatie die bezaaid is met zetels, treden, afbeeldingen. Daaronder in een natuurlijke spleet bevindt zich een ruimte met een perfect geneden en fijn gepolijst offeraltaar. Read More

BESCHRIJVING
De gebeeldhouwde (kalksteen) rotsformatie. Toegang naar het bovenste gedeelte is mogelijk door mooi uitgehouwen treden. Het noordelijk gedeelte van de rots is bewerkt en bestaat uit verticale en horizontale sneden die platte en gladde gebieden creëren die trappen, platforms en misschien stoelen vormen. Read More

Q’ENQO

Het halfronde plein met de 19 nissen. Dit plein, dat doet denken aan een amfitheater, is omringd met een holle, halfronde wand aan de noordzijde. Deze muur is gebouwd in de “Keizerlijke Cusco” stijl van metselwerk en bevat negentien nissen en een trap. Deze trapezevormige nissen zouden als zitplaatsen kunnen zijn gebruikt door geselecteerde individuen en/of voorouderlijke mummies die zich zouden hebben verzameld om bepaalde uitvoeringen en toespraken rond het platform op het halfronde plein te observeren. Read More

De ondergrondse galerijen met de offeraltaar. Het is een natuurlijke spleet die is uitgehouwen in een grotachtige binnenkamer die de rotsmassa doorkruist. Hier bevindt zich het fijn gepolijste offeraltaar of ceremoniele tafel met meerdere horizontale vlakken en trappen, waarop misschien lama’s werden geofferd, waarbij bloed vloeide en ontvingen werd door “Pachamama “, Moeder Aarde, als dank voor geslaagde oogsten of als bescherming. Tevens is het mogelijk dat hier onder de grond mummificatie plaatsvond. Er is een nis, misschien voor het plaatsen van religieuze voorwerpen. .Net zoals bij Machu Picchu kan deze de tempel gewijd zijn aan “Pachamama,” Moeder Aarde omdat het zich symbolisch in het binnenste van de aarde bevindt (ondergronds).

NAAR BEGIN PAGINA