TREKTOCHT NAAR CIUDAD PERDIDA

Een mooie maar  zware trektocht door  tropisch bergregenwoud, naar  het mythische “Ciudad Perdida” ,  ‘ de Verloren Stad”, een belangrijke hoofdplaats voor Administratieve, Economische en Civiele activiteiten voor het  lokale Tayrona Volk. Dit mysterieuze archeologische complex bevindt zich midden in de  jungle op 1150 meter hoogte, in het voorgebergte van het unieke Sierra Nevada de Santa Marta, slechts 40 km verwijderd van de Caribische Zee.

CIUDAD PERDIDA

INFO TREKTOCHT

Belangrijk:
 Je kan alleen deze trektocht doen met een georganiseerde tour onder begeleiding van een lokale gids.
Expotur is ondermeer een betrouwbaar reisbureau.

Afstand: 46 km

Duur: 4 dagen

Hoogtemeters: maximaal 1200

Heen en Terugreis. Vanaf Bogota met een vlucht van een uur naar Santa Marta. Vanaf hier met transport naar La Mamey via La Aguacadero, reistijd ongeveer 2,5 uur.

Beste reistijd: Buiten de regentijd, dat wil zeggen juli en augustus en half december tot begin maart zijn goede maanden om te wandelen.Sowieso is de trail de hele maand september gesloten i.v.m. lokale tradities.

Zwaarte en vereisten: de wandeltocht is technisch relatief eenvoudig maar zwaar door vochtig en warm klimaat, heftige regenbuien en soms lastige op en neer golvende paden met modder en waden door rivieren, soms tot op borsthoogte. In de bergen kan het ook koud zijn. Bescherming tegen zon en insecten, voldoende water en zaklantaarn zijn onontbeerlijk. Daarnaast sandalen, zwemkleding en genoeg kleding om te wisselen want je zweet heel erg.

Eet en slaapgelegenheid: Je slaapt in simpele onderkomens in hangmatten of op een matras met soms 50 andere toeristen. Vaak wordt voor muskietennetten gezorgd. Onderweg zijn er stalletjes om snacks te kopen.

Wat neem ik mee tijdens de trek: je moet zelf je bagage dragen. dus neem zo weinig mogelijk mee. Het kan enorm regenen dus plastic zakken om droge en natte spullen in te doen maar ook voor protectie rugzak maar tenminste enige t-shirts, maar ook shirt met lange mouwen en lange broek ivm muskieten. Bovendien kan het ,s avonds behoorlijk afkoelen. wandelschoenen , zwemkleding, lantaarn, zonnebescherming en begin met een fles van 1.5 liter water die later aangevuld kan worden,

Belangrijkste Regels van het park: Respecteer de lokale bevolking (ook met het nemen van foto,s) en laat geen afval achter maar neem alles mee, het park uit.

Veiligheid Patrouillerende militairen van het Colombiaanse leger houden een oog in het zeil.

Begin 2020 arriveerde er ongeveer 70 bezoekers per dag in de Verloren Stad.

BESCHRIJVING TREKTOCHT

Karakteristieken: Heet, en vochtig klimaat, soms heftige regenbuien. Technisch niet moeilijk maar vaak gaat het pad omhoog en omlaag door het bergachtige tropische regenwoud. Soms moet met blote voeten of sandalen tot op borsthoogte reikende rivieren overgestoken worden. Na een forse tropische regenbui wordt het  pad modderig en zijn er slipperig stenen. De Trail volgt gedeeltelijk de Río Buritaca en daar kan je een verfrissende duik in nemen naast de diverse natuurlijke bassins. Houdt rekening met een overvloed aan muskieten.

PROGRAMMA

Dag 1: Transfer van Santa Marta naar El Mamey, 2.5 uur rijden. Daarna 4 uur lopen naar Alojamiento de Adán.

Dag 2: Stevige wandeling van 8 uur naar Alojamiento el Paraiso.

Dag 3: 1200 treden omhoog naar Ciudad Perdida en daar een bezoek van 3 uur. Daarna dezelfde weg terug  ™ Campamento Mumake, 4 uur wandelen, 6 km

Dag 4: Terug wandelen naar El Mamey   (6 uur) en transfer terug naar Santa Marta.

CIUDAD PERDIDA

CIUDAD PERDIDA


GESCHIEDENIS
Rond de 7e eeuw na Christus heeft het lokale Tayrona Volk, langs de 34 rivieren die afdalen van de met sneeuw bedekte bergen van de Sierra Nevada Santa Marta, ongeveer 200 nederzettingen gesticht. Ciudad Perdida was hiervan de grootste nederzetting en ook het belangrijkste en vormde het  politieke, economische en sociale centrum van dit gebied.Read More

Herontdekking van de Verloren stad in 1975. In de jaren zeventig waren er wel 5000 schatrovers rond de Sierra Nevada op zoek naar het befaamde goudwerk van de Tayrona’s. De meeste werkten in opdracht van een “Patron” , een zogenaamde beschermheer die de illegale expedities op goudjacht financieerden. Op een dag was de zoon van een lokale schatzoeker Sepulveda aan het jagen op vogels en bij toeval stortte een vogel neer op een trede van het stenen pad dat helemaal overwoekerd was met vegetatie, dat 1200 treden bevatte en uiteindelijk leidde naar de “Verloren Stad”. Read More

CIUDAD PERDIDA

BESCHRIJVING CIUDAD PERDIDA (TEYUNA)

De “Verloren Stad” werd in de 7e eeuw gesticht en diende als de politieke zetel van de omliggende nederzettingen en vormde daarnaast een spiritueel centrum voor het Tayrona Volk.
Het complex van 35 hectares, spectaculair gelegen midden tussen het regenwoud,  bestaat uit een reeks cirkel en ovaal vormige terrassen.  Alle 125 terrassen zijn onderling verbonden door geplaveide paden met treden die dwars uit een hoofdpad komen en die op hun beurt deel uitmaken van een complex communicatiesysteem met de omliggende steden.  Read More


VISUELE TOUR VAN DE TREK CIUDAD PERDIDA OP GOOGLE EARTH
Je kan het onderstaand KML bestand downloaden en importeren in Google Earth en zo een indruk krijgen wat voor landschap je kan verwachten tijdens de trek.

BEVOLKING
Tegenwoordig leven er in de omgeving van de Verloren stad, in en rond de Sierra Nevada  de Santa Marta bergketen 60000 inheemse volkeren, verdeeld over vier groepen waaronder de Kogi en Wari die toezicht houden over het gebied. Daarnaast leven 350000 “campesinos” (boeren) rond  het trek gebied. Behalve toerisme leeft de lokale bevolking vooral van de productie van koffie en veeteelt.Voor de lokale Bevolking heeft La Ciudad Perdida nog steeds een belangrijk heilig karakter die door hun elk jaar in de maand September bezocht wordt om ceremonies uit te voeren. De Stad is dan dicht voor het Toerisme.

FLORA  EN FAUNA
De Sierra Nevada de Santa Marta is één van de meest biologisch diverse bergketens in de wereld. De twee met gedeeltelijk nog besneeuwde, hoogste bergtoppen , de de Pico Cristóbal Colón en Pico Simón Bolívar , beide 5775 m) liggen op slechts 40 km van de tropische Caribische zee. Daardoor strekken zich in dit gebied 7 klimaatzones uit wat zorgt voor een enorme biodiversiteit in dieren en planten. Zo is dit het leefgebied van 620 vogelsoorten, waarvan 44 endemische species (uniek in dit gebied).

Wildlife

Folder Wildlife langs de Ciudad Perdida Trail

Rond de trail leven:

Jaguar:,

 Poema, 

Ocelot (Marter), 

Tayra (zwartbruine veelvraat),  

Reuzenmiereneter

WEBSITES

In Search of Colombia’s “Lost City “    ,   New York Times

Teyuna, de verloren stad van de Tairona, National Geographic Nederland

Parque Arqueológico Teyuna (Spaans),Colombiaans Instituut voor Antropologie en Geschiedenis

Ciudad Perdida Colombia, Global Heritage Fund

A tale of a City Lost and Found, popular-archaeology.com

Living among ruins, The City Paper

The lure of the Lost City The Guardian: 

Indegenous protectors, National geographic: 

TERUG NAAR BEGIN PAGINA