TAYRONA NATIONAAL PARK EN OMGEVING

TAYRONA NATIONAAL PARK,
tropisch paradijs aan de Caribische Zee

Met prachtige, ongerepte stranden aan de rand van de weelderige groene hellingen van de Sierra Nevada de Santa Marta bergketen is Tayrona een must voor natuurliefhebbers langs de Caribische kust van Colombia. Het nationale park dankt zijn naam aan de inheemse cultuur van Tairona, en het gebied is heilig voor de inheemse stammen die nog steeds in het gebied leven. Het is het grootste deel van het jaar open voor bezoekers en biedt tropische bossen en een spectaculaire kustlijn met prachtige stranden en baaien.  Het natuurgebied is autovrij en de enige mogelijkheid tot overnachten is op een camping in tenten of in een hangmat.

INFO TAYRONA NATIONAAL PARK

Belangrijk: Check van te voren op bijvoorbeeld parquetayrona.com wat de openingstijden van het park zijn (soms is het Tayrona N.P. voor een maand dicht ivm herstel van het park of op verzoek van de lokale inheemse groepen om culturele redenen.Er wordt entreegeld geheven. Soms is het noodzakelijk om van te voren te reserveren, andere keren koop je het ticket ter plekke. Naast de entree is het ook verplicht een lokale verzekering af te sluiten i.v.m. ongevallen in het park.

Entree:Het nationale park heeft 4 entrees waarvan EL ZAINO de meest populaire is. Vanaf de Centrale markt in Santa Marta vertrekken bussen naar El Zaino (45 km, 45 minuten) maar alternatief kan je transport regelen via een reisbureau, wat gemakkelijker en comfortabeler maar duurder is.

Wandeling: Om bij de stranden zoals LA PISCINA en het hoogtepunt CABO SAN JUAN te komen is er een wandelpad dat makkelijk te volgens is en door mooie natuur leidt met tropische bossen met uitzicht op zandstranden, gigantische rotsblokken en de Caribische Zee. Vaak kom je apen tegen onderweg. Vooral in het begin is het wat klauteren. 

Je kan de wandeling starten bij El Zaino maar dan is de wandeling 4 km  langer. Alternatief is er een bus die je 4 km verder het park inbrengt naar Canaveral. Hier bevindt zich een grote parkeerplaats en iets verderop staan lokale mensen die vervoer per paard aanbieden naar de stranden. 

Vanaf de busstop  is het 4,5 km naar LA PISCINA, met een mooi zandstrand en rustig, helder en warm zeewater. 1.5 km verder ligt Cabo San Juan.

Bij CABO SAN JUAN staat tussen twee idealistische zandstranden in een baai een uitzichtplatform in misschien wel de meest schilderachtige plek van het Nationaal Park. Het pad loopt verder en leidt naar een ander mooi zandstrand met aan het einde een naaktstrand.

Eten en drinken: Onderweg zijn er lokale die juices en cocosnoten verkopen en er zijn zelfs restaurants bij Arrecifes en Cabo San Juan maar handig is om zelf voedsel mee te nemen want soms is het heel druk.

Accommodatie. Bij Arrecifes en Cabo San Juan zijn campings voor tenten en slapen in hangmatten mogelijk. Van te voren reserveren.

Beste reistijd: in de maanden september, oktober en november valt de meeste regen en in mindere mate april, mei. De temperatuur ligt tussen 27 C en maximaal 35 graden.

PLAYA SAN JUAN

BESCHRIJVING NATIONAAL PARK TAYRONA

Het nationaal park ligt op 30 km van Santa Marta.

Oppervlakte: land  150 km 2, zee 30 km 2.

Hoogtes: Van zeeniveau tot 900 m.

Vogelsoorten: 300, waaronder de Amerikaanse Zwarte Arend, Soldatenara, Zwartrugmierklauwier, witbuikmiervogel en de Lancetmanakin.
Zie website Avibase voor vogelsoorten

Fauna: Kaaiman, Mantelbrulaap, Tijgerkat, hert en meer dan 70 vleermuissoorten.

Bossen: tropische regenwouden, moessonbos, mangrovebossen.

WANDELKAART TAYRONA N.P., MINCA EN PALOMINO


MINCA

MINCA, is een charmant stadje van 800 inwoners, 20 km van Santa Marta gelegen op de voet hellingen van de Sierra Nevada de Marta bergketen.  Omgeven door uitbundige tropisch vegetatie en mooie uitzichten op de omliggende bergen plus een frisser klimaat, het plaatsje ligt op 630 m hoogte, is dit een perfecte plaats om een paar dagen te verblijven. Er zijn in de buurt genoeg leuke hotelletjes en restaurants en je kan er mooie wandelingen maken of met de mountainbike naar  watervallen en uitzichtpunten. Minca is bekend om zijn biologische koffie en je kan een koffieplantage bezoeken. Voor vogelliefhebbers is Minca een must want de omgeving telt meer dan 600 verschillende vogelsoorten waaronder vele endemische vogels en lokale reisbureautjes bieden vogelobservatie tours aan. Gelukkig kan je vanaf de hangmat van je hotel kan je al veel vogels zien waaronder de toekan.

ATTRACTIES

  • Wandeling van Minca naar POZO AZUL, 3,3 km (heenweg), 250 meter, stijgen. Mooie wandeling naar een plas met waterval, lekker om af te frissen. Je kan dit combineren met een bezoek aan de koffieplantage en bierbrouwerij LA VICTORIA , 6 km verder (625 m stijgen, 280 meter dalen), waar tours worden gegeven over de verwerking van de koffiebonen. Er is een leuke cafeteria voor lekkere koffie en een sandwich.
  • Wandeling van Minca naar MARINKA WATERVAL, 4 km, licht stijgen.
  • Verder Wandelen naar uitzichtpunten  CASA ELEMENTO en LOS PINOS, 8,5 km, stijging 380m. Het hele rondje met Minca is 20 km en heet Magdalena
  • Vogelobservatie tour:  Rond de Sierra Nevada de Santa Marta, waar Minca ligt, zijn 640 vogelsoorten geobserveerd waarvan 36 soorten endemisch zijn (die komen alleen hier voor). Deze laatste kan je observeren in El Dorado ProAves reservaat en rond de San Lorenzo bergrug.
  • Rond het stadje kan je al toucans, en verschillende soorten kolibries spotten.

VERVOER NAAR MINCA
Vanaf Santa Marta vanaf o.a. de Centrale Markt vertrekken er bussen maar je kan ook een taxi nemen. Rijtijd is 45 minuten.


CARIBISCHE KUST

PLAYA LOS ANGELES

Na Tayrona Nationaal Park volgt de weg de kust, die je niet ziet.  Achter de vegetatie liggen enkele zandstranden verscholen aan de woeste Caribische Zee.  Het eerste zandstrand,  omringd door palmbomen is Plaza Los Angeles. De zee is hier woest maar de geïsoleerdheid en de natuurlijke omgeving maken het een uitstekende plek om te overnachten in een vakantiehuisje, in een hangmat of op de camping. Er bevinden zich diverse hotels langs deze weg maar niet direct aan de kust.

Bij La Aguacatera is de afslag naar het beginpunt van de wandeltocht naar Ciudad Perdida.

RIO SAN DIEGO

Vervolgens kom je door het plaatsje Don Diego gelegen aan de gelijknamige rivier. Hier is de afslag naar Hotel Taironaka. Dit is een bijzondere plaats want rond het hotel bevinden zich originele oude cirkelvormige terrassen en eeuwenoude paden met treden die behoorden aan de Tayrona kultuur. Een kleine Ciudad Perdida maar veel makkelijker toegankelijk. Bovendien is er een museum over de geschiedenis van de plek en een tentoonstelling van gevonden voorwerpen.
Vanaf het hotel is het mogelijk om in een rubberband de Rio San Diego af te drijven (tuben), een unieke ervaring in het lauwe water , dwars door de natuur. Als de rivier hoog genoeg staat kom je op het strand bij de Caribische Zee uit!.
Het is noodzakelijk om te reserveren bij het hotel voor aankomst.

RIO PALOMINO

PALOMINO

80 km van Santa Marta is de bekendste kustplaats aan de Caribische Zee ten Noordoosten van Cartagena.  Hippies ontdekte dit paradijs en de sfeer is nog steeds relaxed met trendy bars, restaurant en winkeltjes en leuke accommodaties. De zee is soms woest en heeft sterke stromingen en kan gevaarlijk zijn om in te baden. Voor surfers is het een perfecte plaats en er wordt surf lessen gegeven.

Ten westen van Palomino is het mogelijk om te tuben, met een rubber band de rivier af te drijven in de rustige Rio Palomino. Dit houdt in ongeveer een uur rivier opwaarts te lopen en daarna 2 uur de rivier afdrijven in een rubber band.

Bizar is het dat je van het tropische strand van Palomino de twee hoogste, met sneeuw bedekte, toppen van Colombia kan zien, Pico Bolívar en Pico Cólon, beide op een afstand van slechts 40 km.

Vervoer naar Palomino
Met de bus van Santa Marta naar Riohacha. Na 1.5- 2 uur stap je uit langs de weg. Er zijn motor taxis die je naar het dorp en strand brengen.

LA GUAJIRA

In Palomino begint dit droge departement dat uitmondt in een schiereiland dat verrassend genoeg bestaat uit woestijnlandschappen met soms bonte kleuren, zandduinen en vooral zee.

Van Riohacha (4 uur reizen van Santa Marta) ga je verder met een collectieve taxi  naar Uribia waar je een 4×4 moet nemen naar Cabo de Vella , een klein vissersplaatsje. Hier zijn enige hotelletjes en diverse stranden en mooi woestijnlandschap. Verder is het een belangrijke plaats voor kite surfing en er zijn ook scholen die les geven in kite surfing.

Bij een lokaal reisbureau kan je een 2-daagse tour boeken naar Punta Gallinas, het noordelijkste punt van Colombia en van het Zuid Amerikaanse continent waar de woestijn eindigt in de zee. Hier is ook indrukwekkend woestijnlandschap te zien en diverse stranden en je voelt je daadwerkelijk aan het einde van het continent bij de noordelijkste faro (vuurtoren) van het land.

VUURTOREN PUNTA GALLINAS

Dit afgelegen gebied wordt bevolkt door de inheemse “Wayuú” groep die nog leven en  bekend staan om hun handwerk, zoals hangmatten en hoeden gemaakt van het palmblad maar ook de kleurrijke schoudertassen. Bijzonder is dat het hier een om een Matriarchaat maatschappij gaat dat wil zeggen dat de vrouw de leidinggevende rol heeft en zij tevens de erfgename is. 


NAAR BEGIN PAGINA