CARTAGENA EN ISLAS ROSARIO

Cartagena (1 miljoen inwoners) was in de 16e eeuw voor de Spaanse Troon de belangrijkste havenplaats en commercieel centrum in Zuid Amerika en bracht daarmee veel welvaart voort.

PLAZA DE LOS COCHES

Tegenwoordig kunnen we in het historische centrum nog steeds genieten van de koloniale (Spaanse) charme van het historisch centrum met geplaveide straatjes geflankeerd door in pastel gekleurde gebouwen, paleizen en monumenten  met schilderachtige deuren en houten balkons, diverse levendige pleinen en de prachtige kerken. Om een goede indruk te krijgen van de oude stad en te genieten van een spectaculaire zonsondergang kan je over de 8 km lange intactgebleven stadsmuren lopen.

GESCHIEDENIS CARTAGENA

STADSMUUR

De stad werd gesticht op 1 juni 1533 door de Spaanse commandant Pedro de Heredia, die een verlaten Indiaans Caribisch dorp, Calamarí genaamd, overnam en een eigen nederzetting begon te bouwen.  De eerste Spaanse kolonisten waren zeelieden die vanuit Cartagena, Spanje waren aangekomen om een ​​nieuw leven te beginnen. Read More


STADSWANDELING CARTAGENA

STADSWANDELING EL CENTRO EN SAN DIEGO

El Centro waar zich de kathedraal bevindt, het regeringspaleis, het paleis van de Inquisitie, is de wijk waar voorheen de rijken woonden. Hier staan monumentale gebouwen en indrukwekkende kerken . Tegenwoordig staat alles in het teken van het toerisme en hier bevinden zich vooral luxe winkels, kunstgalerijen, edelmetalen en restaurants en de levendige pleinen Santa Domingo en Plaza de las Coches.

San Diego, was de wijk waar de kooplui, vakmannen en de middenklasse woonden en nu een populaire toeristenbuurt is geworden , vol met restaurants, uitgaansgelegenheden  en (boetiek) hotels met als centrum Plaza San Diego  en Plaza Fernando Madrid.

STADSWANDELING EL CENTRO EN SAN DIEGO:OPEN IN GOOGLE MAPS

A: LAS BOVEDAS (gewelven), Rond 1800 dienden de 23 bomvrije koepelvormige donkere ruimtes, als schuilplaats voor het Spaanse garnizoen en als opslagplaatsen voor munitie en ander oorlogsmateriaal. Tijdens de onafhankelijkheidsstrijd diende de kelders als gevangenis in 1815.  Bij vloed reikte het zeewater tot de knieën van de gevangenen volgens lokale legendes. Tegenwoordig functioneren de ruimtes als winkels en boutiques met kleurrijke traditionele Colombiaanse producten. 

B: LAS MURALLAS (de stadsmuren)
Vanaf Las Bovedas kan je op de stadsmuur lopen richting La Serrezuela. De stadsmuur is gebouwd vanaf 1614 in verschillende fases. Eerst werden de bastions gebouwd en later werden die met elkaar verbonden door diverse  muren (ook in diktes en hoogtes). Op de bastions werden stortbakken geplaatst om regen op te vangen voor consumptie want water was een groot gebrek in Cartagena tot tot 1900. Voorheen reikte de zee tot aan de muur maar daarna is land drooggelegd. Totaal was de muur 11 km lang waarvan nog 8 km intact is gebleven.

CENTRO COMERCIAL LA SERREZUELA. Dit in 2019 opengestelde luxueuze winkel/vermaak/cultureel centrum is gehuisvest in een voormalig stierenvechtarena waar de architect rekening mee heeft gehouden. Het is een architectonisch wonder met diverse luxe eet en drinkgelegenheden en boven op het dak terras zijn er fantastische uitzichten op de stad.

C: PLAZA SAN DIEGO. Overdag een goede plaats om de sfeer van het alledaagse Cartagena te ervaren omringd met mooie koloniale architectuur. Voorheen was hier een slavenmarkt maar nu vormt het plein het centrum van luxere  hotels, restaurants en  bars met terrassen. ,s Avonds verschijnen er allerlei  streetfood stalletjes zoals overal in het centrum van Cartagena en straatmuzikanten.

D: PARQUE FERNÁNDEZ DE MADRID. Een ander levendig plein met diverse restaurants en de mogelijkheid op lokale lekkernijen te eten. Daarnaast bieden vele artiesten hun werk aan en is er life muziek te horen.

E: TEATRO HEREDIA. Dit belangrijke architectonisch mooie theater werd in 1911 ingehuldigd om de 100 jaar onafhankelijkheid van Cartagena te herdenken en werd gebouwd op de plaats van een voormalig 16e eeuwse klooster La Merced.

F: PLAZA SANTA DOMINGO. Mooi plein met indrukwekkende koloniale architectuur waaronder de  traditionele balkons. Op het plein staan vele tafels van de omliggende restaurants en vóór de  Iglesia Santa Domingo staat het populaire beeldhouwwerk  “Gorda” (dikke)“Gertrudis” van de bekende Colombiaanse schilder Fernando Botero. De lokale legende zegt dat als je de enorme borsten van de gezette vrouw streelt  je geweldige liefdesrelaties zal hebben. Vooral paartjes voelen zich aangetrokken door het beeld. Voorheen werden op het plein tijdens de inquisitie executies uitgevoerd.

G: BALUARTE (bastion)  DE SANTA DOMINGO. Een onderdeel van de wandelpromenade boven op  de stadsmuur van waar je van een perfecte zonsondergang kan genieten. Hier bevindt zich het populaire Café de Mar, een chill out place met muziek en goede cocktails.

H: PLAZA BOLÍVAR. Misschien wel het hart van de stad is een rustig plein, vol met bomen en is een geliefde plek voor de lokale bevolking . In het midden van het plein staat het standbeeld van Simón Bolívar, de belangrijke onafhankelijkheids strijder uit Venezuela. Het plein wordt geflankeerd door imponerende gebouwen zoals het indrukwekkende  Palacio de la Inquisicion   met zijn mooie houten balkons.  Het gebouw heeft een vaste tentoonstelling van de verschrikkelijke inquisitie (van 1700 ™ 1811) met onder andere martelwerktuigen en het Historisch Museum van Cartagena, over de geschiedenis van de stad gedurende de laatste 5 eeuwen. Vlakbij het Plein ligt de kathedraal van Cartagena,

I: PLAZA SAN PEDRO DE CLAVER. Dit is het grootste klooster en kerk van de stad gebouwd door de jezuïeten in de 17e eeuw. Het dankt zijn naam aan een Spaans geboren jezuïet priester, Pedro Claver, die zich inzette voor rechten voor de slaven die vanuit West Afrika arriveerden. Gedurende de 40 jaar dat hij dienst deed in de stad heeft hij 300000 slaven gedoopt en er voor gezorgd dat ze menselijk werden behandelt. Vaak begaf hij zich naar de schepen met slaven en zorgde voor  medicijnen en zorg voor degene die ziek waren of honger hadden. Hij werd in 1888 heilig verklaard en werd de beschermheer voor de slaven. Vele afstammelingen van de afrikaanse slaven maken tot op vandaag een pelgrimstocht naar Cartagena om de heilige Pedro Claver te aanbidden.  De overblijfselen van de Heilige Pedro bevinden zich in de altaar en je kan zijn voormalige huis , naast de kerk, bezoeken wat nu een museum is.  Tenslotte is er een standbeeld van de priester op het plein naast de kerk. Bekijk ook de aantrekkelijke binnenplaats van het klooster.

J: TORRE DE RELOJ (klokkentoren) EN PLAZA DE LOS COCHES.. Deze klokkentoren met gothische stijl stamt uit 1704 is het bekendste ontmoetingspunt van de stad omdat het de belangrijkste entree tot de stad was en is. Rond 1600 bevond zich hier  een ophaalbrug om de oude stad met Getsemani te verbinden (voorheen scheidde water de twee stadsgedeelten).. In de beginjaren van de 2oste eeuw kreeg de toren een superieure Zwitserse klok, die er nog steeds is van alle windrichtingen kan je zien hoe laat het is. 

L: PLAZA DE LOS COCHES, genoemd naar de koetsen met paarden die hier geparkeerd staan voor een rondtour door de oude stad. Voorheen werden op dit plein de Afrikaanse Slaven verhandeld maar nu is het een levendig  plein omringd met mooie koloniale architectuur met schitterende balkons in allerlei kleuren. Hier bevindt zich  El Portal de los Dulces, stalletje die lokale zoete lekkernijen verkopen. Vanaf hier loopt een van de drukste commerciële straten, Calle Carretas naar  San Diego.

STADSWANDELING GETSEMANI

In GETSEMANI woonden voorheen de ambachtsmannen en slaven die voor veel economische activiteiten in de stad zorgde. Na een enorm verval wordt  het weer gerestaureerd en werd het in eerste instantie de plaats waar de Backpackers verbleven met hippe hostels, trendy restaurants, uitgaansgelegenheden  en reisbureautjes. Inmiddels is de buurt ook ontdekt door andere toeristen  en vindt je er goede hotels en restaurants. Het levendige Plaza de Trinidad is het centrum van de wijk. Er valt  veel te ontdekken in de sfeervolle straatjes waar de inwoners rustig doorgaan met het dagelijkse  leven en muren vol met juweeltjes van graffitikunst.

GETSEMANI
STADSWANDELING GETSEMANI: OPEN IN GOOGLE MAPS

BOCA GRANDE, 3 km ten zuiden van de oude stad is een  toeristisch stadsgedeelte met grote zandstranden,  geflankeerd door grote  hotels, die vooral gericht zijn op Colombianen. Hier vindt je een levendig strandleven met lokalen die van alles aanbieden zoals strandstoelen en parasols, eten en drankjes, masajes en excursies. Hier is tevens het moderne Shoppingcentrum Boca Grande met een goede Foodcourt op de bovenste verdieping met een mooi uitzicht over de stranden.

BOCA GRANDE

BOQUILLA, een kleine gemeenschap ligt 10 km ten noorden van de oude stad en is bekend om zijn mangroven, die je kan bezoeken met een kleine  kano en aansluitend rustige zandstranden met simpele strand restaurants met verse vis. Ga met de taxi naar het einde van het strand van Boquilla (er rijdt ook een lokale bus naar toe); je moet daadwerkelijk een stuk over het strand rijden. Daar staan allemaal lokale bootmannen die je graag in hun kano naar de mangroven en een rustig strand brengen

BOQUILLA MANGROVE

ISLAS ROSARIO is een archipel op ongeveer 50 km ten zuidwesten van Cartagena en staat bekend om zijn (beschermde ) koraal riffen en mooie zandstranden en helder tropisch zeewater.

ISLAS ROSARIO

De meest populaire plaats is Playa Blanca met een 3 km lang zandstrand geflankeerd door veel restaurantjes/bars en hotels. Er is geen openbaar vervoer direct naar Islas Rosario maar vanuit Cartagena worden diverse Tours aangeboden met onder andere bootexcursie, bezoek strandjes, snorkelen, zwemmen, vissen etc. of eventueel alleen transport.
Veel praktische INFO vindt je bij Cartagena Explorer.

TOTUMO VOLCAN. 45 minuten vanaf Cartagena, vindt je aan de rand van een meer een heel klein actief vulkaantje dat gevuld is met modder. Je moet je beneden verkleden in de open lucht of toiletten in de nabijgelegen restaurants , een primitieve houten trap op waar je in een soort basin van 3 meter doorsnede kan stappen gevuld met modder. Het is een wonderbaarlijke ervaring, je zweeft als het ware in de modder en je blijft er op drijven, je hoofd blijft altijd boven het modder. Goed voor de huid, er zitten veel mineralen in en het werkt relaxend. Bovendien is er in het modderbad een persoon die massajes in het modderbad aanbiedt. daarna ga je weer de lastige trap af, naar het nabijgelegen meer waar je zelf of lokale vrouwen het modder van je lichaam afspoelen.

TOTUMO MODDERBAD

KAART CARTAGENA EN OMGEVING

NAAR BEGIN PAGINA