ISLA DEL SOL

Dit legendarische eiland van negen bij zes km, is veruit de populairste attractie van het Boliviaanse Titicaca-gebied. En niet onterecht want je kunt hier mooie wandelingen maken en interessante ruïnes bezichtigen. Isla del Sol kan in een ochtend of namiddag bezocht worden maar het loont zeer zeker de moeite om hier een nacht te verblijven in één van de aangename maar simpele hotelletjes die zich vooral in Yumani bevinden.

Mirador Isla del Sol
MIRADOR ISLA DEL SOL

INFO ISLA DEL SOL

TRANSPORT: Vanaf de haven van Copacabana vertrekken ’s ochtends om 8.30 uur en ’s middags om 13.30 diverse boten naar Isla del Sol. Vanaf 16.00 varen de boten terug naar Copacabana.

Het eiland heeft twee havens, Yumani voor het zuidelijke gedeelte van het eiland met o.a het bekende Inca-pad Escalinita del Inca en de ruïnes van Pilko Kaina.

Daarnaast de haven van Challapampa voor het noordelijke gedeelte. Hier bevindt zich de belangrijkste archeologische plaats met de Ruïnes de Chinkana en de Roca Sagrada en de beroemde altaar.

TOURS: In Copacabana worden hoofdzakelijk 2 tours met gids aangeboden: een halfje dag tour (3 uur) waarbij het Zuidelijk gedeelte wordt aangedaan, maar eigenlijk veel te kort en nauwelijks tijd om te genieten van dit schitterende eiland en de volle dag tour waarbij het zuidelijke en noordelijke gedeelte worden aangedaan.

WANDELING: Het mooiste wat je kan doen is vanaf Challapampa een wandeling maken, via het archeologisch complex, over het Inca-pad, met schitterende uitzichten, naar Yumani. Daar overnachten in één van de vele hotelletjes en de volgende dag met de boot terug naar Copacabana.

Trail Isla del Sol: Google Maps

Trail Isla del Sol: Open met Gaiagps

CHALLAPAMPA, Noordelijk gedeelte Isla del Sol

Eén van de beste opties voor het bezoeken van het eiland is om in Copacabana een retourbootticket te kopen naar Challapampa in het noorden van het eiland, een klein havenplaatsje aan de baai met een mooi zandstrand. Read More

ARCHEOLOGISCHE ZONE (noordkant van het eiland)

Vanaf Challapampa is het via het strand en een baai, 45 minuten lopen naar het archeologisch gebied, waar je aankomt bij de Roca Sagrada, de 65 meter lange ‘heilige rots’. Voor de Incacultuur was dit één van de heiligste plekken van het Incarijk want volgens de legendes verrezen de eerste twee Inca’s, Manco Capac en Mama Occlo, uit deze rots en stichtten vervolgens Cusco in Peru. Read More

ROCA CEREMONIAL, ISLA DEL SOL
MESA CEREMONIAL, ISLA DEL SOL

Tegenover de Roca Sagrada bevindt zich Mesa Ceremónica een ronde stenen tafel die diende als altaar om ceremonies en offers uit te voeren. Read More

Het wandelpad gaat verder naar de Chinkana (doolhof), een vrij grote ruïne die uit diverse vertrekken bestaan, waar enerzijds waarschijnlijk priesters verbleven maar daarnaast dienden als qollqas (opslagplaatsen). De nissen van de vertrekken hadden een trapezevorm, een typisch kenmerk van Inca-architectuur, waar afgodsbeelden ingezet werden.

WANDELING OVER INCAPAD NAAR YUMANI
Vanaf het begin van het archeologisch gebied loopt er een goed aangelegd Incapad naar Yumani. Men zegt dat de Inca-heerser vanaf het Palacio de Pilkokaina in het zuidelijke gedeelte van het eiland, over het pad naar de Chinkana op zijn troon gedragen werd. Het golvende bergpad loopt dwars over het Isla del Sol en biedt zeer mooie uitzichten op de precolumbiaanse terrassen, eucalyptusbossen, het blauwe meer en de witte toppen van de Cordillera Real. De wandeling duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

INCA PAD ISLA DEL SOL
INCA-PAD ISLA DEL SOL

YUMANI
Het Inca-pad lijdt naar het op een berghelling liggend, uitgestrekt plaatsje Yumani. Hier in hoogste gedeelte bevinden zich diverse hotels, vele met een fantastisch uitzicht over het Titicaca-meer. Hier loopt een pad naar Cerro Palla Khasa, het hoogste punt in de omgeving, waar een uitzicht platform is gebouwd , vanwaar men een fantastische zonsondergang kan ervaren.

YUMANI


Vanaf de hotelletjes moet je een stuk door het dorp afdalen om bij de Tres Fuentes de Agua (drie waterbronnen) aan te komen. De lokale mensen zeggen dat deze waterstromen de drie Incageboden vertegenwoordigen: ‘Ama Sua, Ama Llula, Ama Quella’. (men zal niet stelen, liegen of lui zijn).
Vanaf de bronnen daalt een mooi aangelegde stenen trap, de zogenaamde Escalinata (treden) del Inca, door mooi aangelegde en weelderig begroeide terrassen, naar de haven.

ESCALINITA DEL INCA

In het zuidelijkst gedeelte van het eiland bevindt zich Palacio de Pilkokaina. Je kunt hiernaartoe lopen in 30 minuten vanuit Yumani maar meestal maken de boten op de terugweg naar Copacabana even een stop. Dit paleis werd gemaakt voor de Inca Yupanqui in typische Inca-stijl. Het paleis was twee verdiepingen hoog en had vele kamers, maar het gebouw is in de loop van de tijd ingestort.

ISLA DE LA LUNA (Isla Coati)
Dit eilandje met een lengte van twee kilometer heeft een zeer belangrijke archeologische zone, Iñac Uyu, en loont zeker de moeite om het te bezichtigen. Read More

AFBEELDINGEN VAN CHAKANA’S, ISLA DE LA LUNA

Wat in de muren van de patio opvalt zijn de diverse afbeeldingen van de Chakana, oftewel het Andeskruis. Read More

Isla de la Luna
ISLA DE LA LUNA

LA CHAKANA, het Andeskruis
Chakana stelt het sterrenstelsel Zuiderkruis voor. Omdat de vier sterren (in vliegervorm) om de zuidpool draaien, konden de bewoners van de Andes zijn veranderende positie gebruiken om belangrijke datums van het landbouwseizoen vast te stellen. Zo werd de komst van het regenseizoen voorspeld en dus het moment om te zaaien. Op 2 mei om middernacht bereikt het Zuiderkruis zijn hoogste positie en dit belangrijke moment wordt uitgebreid gevierd in de Andes want het betekent dat het oogstseizoen is aangebroken. Read More

CHAKANA IN MACHU PICCHU (ZUIDERKRUIS0

NAAR BEGIN