YUNGAS- COROICO-El Choro- Takesi trails-“Death” Road

YUNGAS, subtropisch paradijs tussen de Andes en de Amazones

Dit subtropisch gebied vormt de overgangszone tussen de Andes en het Amazonegebied en ligt tussen de 1000 en 3000 meter. Het Andesgebergte houdt de vochtige, warme lucht uit het Amazonegebied tegen. Read More

EL CHORO TRAIL

Tegenwoordig vormt de Yungas een geliefde bestemming voor de toerist op zoek naar avontuur, natuur en rust. De populairste activiteit is misschien wel de spectaculaire afdaling met een mountainbike, vanaf de 4700 m hoge Cumbre pas via de voorheen gevaarlijkste weg van Zuid-Amerika naar het 3500 m lager gelegen plaatsje Yolosa. Vanaf hier kan je doorreizen naar het meest attractieve plaatsje van de Yungas, Coroico. Een andere mogelijkheid is om een meerdaagse wandeltocht te maken van de Andes naar de Yungas via een van de diverse precolumbiaanse paden zoals de 3-daagse El Choro-trail en 2,5 – daagse Takesi-trail.

COROICO- Toegangspoort tot de Yungas

Coroico ligt 90 km van La Paz en is het door toeristen meest bezochte plaatsje in de subtropische Yungas. Het ligt in een mooie omgeving tussen groene valleien en berghellingen en is een perfecte plaats om te relaxen of wandelingen te maken langs coca- en koffieplantages, naar uitzichtpunten en watervallen. Read More

INFO COROICO

Hoogte: 1750 m

Inwoners: 20.000

Afstand en vervoer; 90 km ten noordoosten van La Paz op de weg naar Rurrenabaque in het Boliviaanse Amazone-gebied.Read More

Toeristische informatie: Asociación Guias Locales de Coroico op de Plaza

FESTIVITEITEN

In september is het koffiefestival waarbij internationale koffiekopers komen.

Het belangrijkste feest is Virgen de Candelaria dat jaarlijks in oktober wordt gehouden. Read More

OMGEVING COROICO
De beste activiteiten die men kan doen in de Yungas zijn wandeltochten, fietsen en raften.

WANDELEN COROICO

Houd rekening met nevel in de middag, neem water en insecten werend middel mee. Vanaf Coroico zijn diverse mooie halve/ dagwandelingen te maken.

Cerro Uchumachi (2520 m).
Start: Plaza Coroico
Afstand :3,5 km (heenweg)
Hoogteverschil: Van 1743 tot 2520.

Dit is een wandeling van een halve dag naar een bergtop met een mooi uitzicht, op 6 km van Coroico. Vanaf de plaza van Coroico loopt een weg omhoog via Zuazo Cuenca naar de Calvario berg en passeert vervolgens de heremietenkapel en de ijzeren toren. Vanaf hier stijgt een wandelpad via de heuvelkam naar de top.

KAART WANDELTOCHT UCHUMACHI

VIEW UCHUMACHI

Cascadas (watervallen).
Start: Plaza Coroico
Afstand: 10 km heenweg naar 3e Cascada
Hoogteverschil: Van 1716 tm 2021 m

Vanaf El Calvario begint links een pad dat naast de waterpijpleiding loopt, via de oostelijke helling van de Cerro Uchumachi en langs diverse coca- en bananenplantages. Read More

KAART WANDELTOCHT LAS CASCADAS: OPEN IN GAIAGPS

Pozos Vagante.
Start: Plaza Coroico
Afstand: 6,5 km heenweg
Hoogteverschil: 1754 tot 1105, 860 m dalen, 237 m stijgen

Je volgt de weg naar Coripata voor 2 km tot de kruising bij Miraflores. Hier links afslaan en de onverharde weg volgen, die langs precolumbiaanse landbouwterrassen met coca-, bananen- en koffieplantages loopt. Read More

KAART WANDELING NAAR POZOS VAGANTE; OPEN IN GAYAGPS

OMGEVING COROICO

Raften: Op de Río Coroico is tussen maart en november rafting van El Puente Santa Bárbara naar San Pedro mogelijk. Asociación Guías Locales de Coroico op de plaza van Coroico of reisbureaus in La Paz organiseren tours. Vertrek is alleen met minimaal vier deelnemers.

Paardrijden: El Relincho, vlak bij Hotel Esmeralda verhuurt paarden.

Tocaña: Dit door coca-plantages omgeven plaatsje ligt aan de overkant van de Río Coroico op 14 km van Coroico. Het plaatsje heeft een hoofdzakelijk Afroboliviaanse gemeenschap, met afstammelingen van Afrikaanse slaven die eerst moesten werken in de mijnen van Potosí en later op de cocaplantages in de Yungas. Read More

Refugio Natural La Senda Verde: Dit uitgestrekte subtropisch terrein aan de Río Coroico, heeft een verzorgingscentrum voor mishandelde en zieke dieren. Read More

AKTIVITEITEN IN DE YUNGAS

MOUNTAINBIKE TOUR DOWNHILL

EL CHORO TREKTOCHT

TAKESI TREKTOCHT

MOUNTAINBIKING, Downhill on the “Death Road:

GESCHIEDENIS “DEATH ROAD”
Deze weg is aangelegd in de jaren 1931-1936. De weg werd oorspronkelijk gebouwd door de Inca’s en de verbreding ervan was nodig voor de doorvoer van vrachtwagens voor de groeiende handel in goederen die aanzienlijk toenam (voedsel, hout, rubber en andere van La Paz tot de Yungas). Read More

INFO MOUNTAINBIKE TOUR

Afstand:62 km

Afdaling: 3460m

Start: Abre la Cumbre – 4654 m
Eindpunt: Yolasa- 1196 m

Tour: De enige verantwoorde manier is om een georganiseerde 1 volle dag tour te boeken via internet of in La Paz, Calle Sagarnaga. De eerste en meest bekende Touroperator is Gravity Bolivia. Pas goed op want het blijft een riskante onderneming en een goede mountainbike, ervaren en betrouwbare gids, goede uitrusting en een goede organisatie zijn vereisten om ongevallen te voorkomen.

Mountainbike Road, open kaart in Gpsgaia


EL CHORO TREKTOCHT-van de Andes naar de subtropische Yungas

El Choro Trektocht is een unieke, spectaculaire 3-daagse wandeling die een afdaling inhoudt van een hoge Andes bergpas van 4874 m naar Chairo , een klein plaatsje gelegen in de subtropische Las Yungas op de weg naar het Amazonegebied

INFO EL CHORO TREKTOCHT

Afstand: 50 km

Duur: 3 dagen

Hoogtemeters:
2766 m klimmen, 6154 m dalen
4874 m hoogste punt, 1272 m laagste punt.

Start: La Cumbre bergpas: 4650 m
Einde: Chairo/ Korisamaña : 1272 m

Vervoer naar Start: Vanaf de wijk Villa Fatima met een bus richting Coroico en uitstappen op de bergpas La Cumbre.
Vervoer vanaf eindpunt: In Chairo zijn bussen naar Coroico en vandaar terug naar La Paz. Een alternatief is om 2 uur te lopen naar de hoofdweg en hopen op een zitplaats in de passerende bussen naar La Paz.

Klimaat en beste reistijd: In de “droge” tijd tussen april en november. Maar altijd moet rekening gehouden worden met dichte mist in de hogere gedeeltes en regen.

Zwaarte: Technisch gezien is de wandeling niet moeilijk maar je moet rekening houden met de hoogtes in het begin, 4700 m en daarna de enorme afdaling die afhankelijk van de weersomstandigheden zoals harde regenbuien, lastig kan zijn door modderpaden en soms landverschuivingen.

Eet en slaapgelegenheid.
Onderweg zijn alleen plaatsen om te kamperen dus een tent is absoluut noodzakelijk even als voedsel en drank want er zij nauwelijks mogelijkheden om wat te kopen.

Wat neem ik mee tijdens de trek: Warme kleding voor de hogere gedeeltes van de trek waar het koud is, regenkleding maar ook luchtige kleding want in de Yungas is het heet en vochtig.Een wandelstok is uitermate handig voor het evenwicht maar ook om de knieën te ontzien. Goede wandelschoenen, lantaarn, zonnebescherming, muggen repellent en altijd voldoende water.

Gids noodzakelijk? In principe kan je de trek alleen lopen maar je moet zelf je tent, slaapzak, matras en voedsel voor 3 dagen dragen. De weg is makkelijk te vinden maar toch is het veiliger en veel comfortabeler om een georganiseerde trektocht te boeken in La Paz, Calle Sagarnaga.

Kaart wandelroute: open in Gaiagps

BESCHRIJVING EL CHORO TREK
DAG 1: De Chorotrek begint vanaf de pas La Cumbre (4700 m), 1 uur rijden vanaf La Paz. De wandeling begint met een stijging naar het hoogste punt van de trek, Apacheta Chucura (4874 m) waar zich apachetas (stenen torentjes) bevinden. Read More

DAG 2: Deze gaat door dalen met steile hellingen en hoe lager je komt, des de dichter en groter de vegetatie wordt. In de comunidades Choro en San Francisco is kampeergelegenheid.

DAG 3: Het pad daalt verder af naar Río Coscapa en gaat via stenen platforms, door steile groene dalen. Na de oversteek van de Coscaparivier volgen de 246 stenen treden van Subida del Diablo (stijging van de duivel). Op de top is een mooi uitzicht over het groene heuvellandschap. Sandillani is een paradijselijke plaats met een mooie tuin, een goede plaats om uit te rusten, alvorens af te dalen naar Chairo (1272 m) waar de trek eindigt.


TAKESI TRAIL- over precolumbiaanse paden naar de Yungas

De Takesi trektocht passeert een 4600 meter hoge bergpas alvorens af te dalen naar het subtropische Yungas over een gedeeltelijk nog goed behouden gebleven precolumbiaans pad.

INFO TAKESI TREKTOCHT

Afstand: 29 km

Duur: 2,5 dagen

Hoogtemeters:
1554 m klimmen, 3812 m dalen
4641 m hoogste punt, 1998 m laagste punt.

Start: Choquecota: 4246 m
Einde: Yanacachi: 1998 m

Vervoer naar vertrekpunt: Heel lastig. Het houdt een busrit in van La Paz (Rodriquez en Luís Lara) naar Ventilla. Vanaf hier is het enige uren lopen tot het vertrekpunt van de trektocht.
Vervoer vanaf eindpunt: Vanaf Yanacachi zijn er bussen naar La Paz

Klimaat en beste reistijd: In de “droge” tijd tussen april en november. Maar altijd moet rekening gehouden worden met dichte mist in de hogere gedeeltes en regen.

Zwaarte: Technisch gezien is de wandeling niet moeilijk maar je moet rekening houden met de hoogtes in het begin, 4640 m en daarna de afdaling die afhankelijk van de weersomstandigheden zoals harde regenbuien, lastig kan zijn door glibberigheid, modderpaden en soms landverschuivingen.

Eet en slaapgelegenheid.
Onderweg zijn alleen plaatsen om te kamperen zoals Takesi en Kacapi dus een tent is absoluut noodzakelijk even als voedsel en drank want er zijn nauwelijks mogelijkheden om wat te kopen.


Wat neem ik mee tijdens de trek: Warme kleding voor de hogere gedeeltes van de trek waar het koud is, regenkleding maar ook luchtige kleding want in de Yungas is het heet en vochtig.Een wandelstok is uitermate handig voor het evenwicht maar ook om de knieën te ontzien. Goede wandelschoenen, lantaarn, zonnebescherming, muggen repellent en altijd voldoende water.

Gids noodzakelijk? In principe kan je de trek alleen lopen maar je moet zelf je tent, slaapzak, matras en voedsel voor 3 dagen dragen. De weg is makkelijk te vinden maar het vertrekpunt is lastig te bereiken en de omgeving ligt heel geïsoleerd en wordt nauwelijks bezocht door toeristen. Daarom is aan te raden om een georganiseerde trektocht te boeken in La Paz, Calle Sagarnaga.

Kaart wandelroute: open in Gaiagps

LAGO KHERI

BESCHRIJVING TAKESI TRAIL

DAG 1 Vanaf het beginpunt bij Mina San Francisco (4246 m) is het ongeveer 1,5 uur stijgen tot het hoogste punt van de wandeling, Abre (pas) Apachetas op 4650 m. Read More

KACAPI

DAG 2: Vandaag is het 4 uur lopen. Het pad is bedekt onder dikke vegetatie en passeert het gehucht Chojlla (2270 m) en gaat door een bos dat helaas is aangetast door menselijke activiteiten, tot aan de Río Takesi waar het precolumbiaanse pad eindigt. Hier is ook mogelijkheid tot kamperen.

DAG 3: Na de rivieroversteek volgt een waterkrachtcentrale en Mina Chojlla, waarna het laatste stuk omhoog naar het vreedzame Yungas plaatsje Yanacachi (1900 m) leidt.

FLORA EN FAUNA TIJDENS DE TAKESI TREKTOCHT

Naast het soms perfect in staat gebleven precolumbiaanse pad staat de Takesi ook bekend om zijn enorme verscheidenheid aan dieren en planten doordat de route door zes ecosystemen tussen de 4650 en 2250 m loopt. Read More

NAAR BEGIN