El Choro Trektocht

Deze 57 km lange wandeling is de meest toeristisch ontwikkelde en populaire wandeling in de Yungas en kan in drie dagen gedaan worden.

El Choro Trektocht
Choro Trektocht

De Chorotrek begint vanaf de pas La Cumbre (4700 m), 1 uur rijden vanaf La Paz. Er is hier een kantoortje (PN ANMI Cotapata) waar men zich moet laten registreren. De wandeling begint met een stijging naar het hoogste punt van de trek, Apacheta Chucura (4860 m) waar zich apachetas (stenen torentjes) bevinden. Volgens lokaal geloof plaats je een steen op een andere steen, vergezeld van een klein offer zoals een cocablad, om bescherming en voorspoed te vragen aan de Apus (berggeesten) tijdens de wandeling. Het pad daalt af naar Tambo (herberg) Inca in Lama Khuchu, midden in een drassig gebied. Op de steile berghelling ligt hier een indrukwekkend stuk precolumbiaans pad, met grote platforms en steunmuren in zigzagvorm. Het pad is hier 5 meter breed. In het plaatsje Inti Wara Yassi moet men zich opnieuw laten registreren. Daarna volgen de comunidades Chucura en Challapampa, beide met kampeermogelijkheden. Het laatste stuk is een mooi aangelegd pad met stenen trappen, steunmuren, en afwateringskanalen. Vandaag is het ongeveer 7 uur lopen. De tweede dag gaat door dalen met steile hellingen en hoe lager je komt, des de dichter en groter de vegetatie wordt. In de comunidades Choro en San Francisco is kampeergelegenheid. De derde dag daalt het pad verder af naar Río Coscapa en gaat via stenen platforms, door steile groene dalen. Na de oversteek van de Coscaparivier volgen de 246 stenen treden van Subida del Diablo (stijging van de duivel). Op de top is een mooi uitzicht over het groene heuvellandschap. Sandillani is een paradijselijke plaats met een mooie tuin, een goede plaats om uit te rusten, alvorens af te dalen naar Chairo (1250 m) waar de trek eindigt.

Praktische Informatie

Accommodatie
Er zijn kampeermogelijkheden in Chucura, Challapampa, Choro, San Francisco, Sandillani en Chairo. Overal is watervoorziening en zijn er simpele daken waaronder je kan schuilen bij regen. Daarnaast zijn er blikvoedsel en frisdranken te koop. In Chucura en Challapampa verhuren lokale mensen simpele kamers. In Sandillani is kamperen mogelijk op het mooie en populaire privéterrein van de Japanner Tamiji Hanamura, die zijn gasten registreert. In Sandillani is tevens Albergue Ecoturístico URPUMA (leven in de wolken). Dit is een ecologisch project dat gerund wordt door de lokale bevolking. Er zijn privékamers en ook stapelbedden. Zij bieden lokale gidsen aan. In Chairo zijn eveneens simpele overnachtingsmogelijkheden. In Chucura is Asociación de Guias Turísticas Chucura, met lokale gidsen en muilezels.
Vervoer
Veel bussen vertrekken vanaf de zone Villa Fatima in La Paz op de hoek van Av Las Américas en Yanacachi. Je kan elke bus richting de Yungas nemen en na een uur uitstappen bij de pas La Cumbre. De betere busdiensten zijn Yunqueña en Turbus Totaí. In Chairo is vervoer naar Coroico, vanwaar de hele dag door bussen naar La Paz vertrekken of je loopt van Chairo naar de nieuwe hoofdweg, 2 uur lopen en hoopt op een lege zitplaats in de vele bussen die passeren naar Coroico of La Paz.